Bisljimi i Murati sa zvaničnicima MMF-a u Vašingtonu o programu vrednom 260 miliona evra

Besnik Bisljimi Hekuran Murati MMF Facebook
Izvor: Facebook

Potpredsednik kosovske vlade Besnik Bisljimi i ministar finansija Hekuran Murati tokom posete Vašingtonu razgovarali su sa zvaničnicima Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda o novom programu vrednom 260 miliona evra. Bisljimi je poručio da je petodnevni boravak u SAD doneo je pozitivne rezultate i dobre vesti.

"Sa MMF-om smo potvrdili da će Kosovo biti prva zemlja u Evropi koja će imati koristi od najnovijeg instrumenta pod nazivom ‘Fond za otpornost i održivost’", napisao je Bisljimi na Fejsbuku.

Kroz taj program će u početku biti stavljeno na raspolaganje 80 miliona evra, uz mogućnost dodatnih 80 miliona evra, a očekuje se da će sredstva iz tog programa biti stavljena na raspolaganje Kosovu za ulaganja u izgradnju novih kapaciteta za obnovljivu solarnu i energiju vetra.

“Ostatak podrške biće u vidu ‘stend baj’ aranžmana iz predostrožnosti u iznosu od 100 miliona evra za naredne dve godine”, naveo je Bisljimi.

Dodao je da su na sastancima sa predstavnicima Svetske banke razgovarali o aktuelnim i mogućim infrastrukturnim projektima i investicijama u cilju poboljšanja života građana Kosova.

“U međuvremenu, sa podsekretarom za trgovinu Maris Lago, istakli smo značaj  intenziviranja trgovinske saradnje sa našim američkim partnerima. Zamolili smo da nastavimo da koristimo veliki potencijal koji postoji za kompanije sa Kosova za izvoz u SAD i da stvorimo mogućnost za obuku oko 20 preduzetnika sa Kosova sledeće godine u SAD”, naveo je Bisljimi.