MMF: Kosovo ima mogućmost za finansijsku podršku u domenu energetske efikasnosti

Banka
Izvor: Ekonomia Online

Kosovske vlasti i predstavnici MMF-a postigli su značajan napredak u razgovorima o političkim prioritetima i reformama koje bi mogle biti podržane finansijskim aranžmanima sa tom finansijskom institucijom, kako bi se ublažili negativni rizici koji proizilaze iz nestabilnih međunarodnih cena hrane i energije, saopštili su iz MMF-a.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio Gabrijel di Bela posetila je Prištinu od 8. do 24. marta. 

"Misija MMF-a je bila angažovana u produktivnim razgovorima sa kosovskim vlastima o politikama koje bi mogle biti podržane finansijskim aranžmanima sa MMF-om. U tom kontekstu, postignuta je saglasnost o potrebi daljeg jačanja fiskalnog i finansijskog upravljanja, o politikama ublažavanja klimatskih promena i prilagođavanja, postojala je široka saglasnost o političkim akcijama za jačanje energetske efikasnosti, proširenje proizvodnje zelene energije i napredak u sprovođenju akcija za smanjenje emisija i zagađenja, između ostalih oblasti", rekao je di Bela.

Istakao je, kako je navedeno u saopštenju, da je tim MMF- a zahvalan nadležnima na otvorenim i konstruktivnim razgovorima.

"Naš dijalog sa kosovskim vlastima će se nastaviti u narednim nedeljama u cilju postizanja sporazuma na nivou osoblja za razmatranje Izvršnog odbora MMF-a", najavio je on.

Iz MMF-a ističu da su stavovi izraženi u ovoj izjavi stavovi osoblja MMF-a i ne predstavljaju nužno stavove Izvršnog odbora MMF-a.

Ova misija, kako se podvlači, neće rezultirati raspravom u odboru.