Čadež i Azeski obilaze granične prelaze, planiran i sastanak sa privrednicima

granica Kosovo-Albanija
Izvor: Lajmi

Predsednici privrednih komora Srbije i Severne Makedonije Marko Čadež i Branko Azeski obići će 29. marta granične prelaze Preševo i Tabanovce (Srbija-Severna Makedonija) i Kjafasan (Severna Makedonija-Albanija) kako bi videli da li se u praksi funkcioniše primena sporazuma u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Kako je saopštila Privredna komora Srbije, Čadež i Azeski su na današnjem sastanku u PKS pozdravili postavljanje table "Open Balkan" na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce koji omogućava kompanijama koje imaju AEO sistem autorizacije brži transport i prelaz bez zadržavanja.

"Cilj inicijative Otvoreni Balkan je da ubrza protok robe i stvaranje jedinstvenog tržišta radne snage što će stvoriti bolje uslove za poslovanje i doprineti većem  razvoju  privreda i boljem standardu građana", saglasni su Čadež i Azeski.

Ističu i da je bilateralna saradnja dve države i dve komore, kao i  regionalna saradnja u okviru "Otvorenog Balkana" i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana najbolji način da se naše privrede zaštite od globalne krize prouzrokovane situacijom u Ukrajini. 

Povodom obilaska prelaza predsednici Čadež i Azeski sastaće se i sa privrednicima iz Srbije i Severne Makedonije.

Predsednici dve komore istakli su da su poslovne asocijacije uvek otvorene za podršku privrednicima kako bi uspešno savladali sve izazove u poslovanju i osetili prednosti koje "Otvoreni Balkan" nudi.

Istaknuto je da će mala i srednja preduzeća iz Severne Makedonije i Srbije, tačnije 30 odabranih kompanija iz poljoprivredno-prehrambene industrije, biti deo zajedničke delegacije privrednika sa Zapadnog Balkana na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru od 5. do 7. aprila.