Radojičić u Tirani: Digitalizacija i inicijativa "Otvoreni Balkan" veliki potencijali našeg regiona

Zoran Radojičić
Izvor: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić sastao se sa gradonačelnikom Tirane Erionom Veljiajem, sa kojim je, u prestonici Albanije, razgovarao o unapređenju međusobne saradnje, povezivanju mladih i kreiranju zajedničkih projekata u oblasti omladinske politike i obrazovanja.

Kako je saopštila služba za informisanje Grada Beograda, Radojičić je učestvovao na konferenciji "Otključavanje potencijala digitalne ekonomije na Zapadnom Balkanu" sa kolegama gradonačelnicima iz Podgorice, Skoplja i Tirane.

"S obzirom na to da je Tirana evropska prestonica mladih za 2022. godinu, sjajna je prilika razgovarati sa kolegom Veliajem i videti napredak koji je Tirana ostvarila u velikom broju lokalnih politika, a naročito u oblasti omladinske politike i mobilnosti. Beograd je spreman da u narednom periodu zajedno sa ostalim glavnim gradovima Zapadnog Balkana ostvari još veću saradnju u oblasti digitalne ekonomije i povezivanja naših mladih preduzetnika”, izjavio je Radojičić nakon sastanka.

On je naglasio važnost digitalizacije za Beograd i Srbiju kao i to da je upravo ovaj proces jedan od najvažnijih u borbi protiv pandemije kovid-19, u kojoj se, kako je naglasio, Beograd pokazao u odličnom svetlu. On je naveo primere e-Uprave, plaćanja komunalnih usluga putem e-servisa, uvođenja sistema "Oko sokolovo", kao i ostalih "smart" rešenja u Beogradu.

"Važno je istaći da će nam inicijativa 'Otvoreni Balkan' omogućiti da već od aprila meseca građani jedne zemlje, koji imaju nalog na nacionalnim portalima za e-Upravu, mogu da koriste elektronske usluge na portalima druge zemlje. Takođe, u tu svrhu građani će dobijati svoj jedinstveni identifikacioni broj 'Otvorenog Balkana' sa kojim će moći u drugim zemljama da ostvare različite pogodnosti", zaključio je Radojičić.