Čadež: Imamo brašna, ulja i šećera, vreme je da zamolimo Vladu da ponovo dozvoli izvoz

Marko Čadež
Izvor: Printscreen

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da Srbija ima dovoljno brašna, ulja i šećera i da je, kada se pogleda kolike su zalihe, a kolike potrebe, vreme da privrednici sa Vladom ponovo otvore pitanje izvoza jer ne postoje razlozi da se proizvođači ograničavaju, prenosi RTS.

Čadež je rekao da predizborna kampanja nije uticala na privredne tokove koliko rat u Ukrajini.

"Najkomplikovanije i najkompleksnije u tom problemu je što je njegova osnovna karakteristika nepredvidivost. U privredi je dosta važno da možete da planirate i da kalkulišete poslovanje u narednih godinu dana. To je sve teže jer nema dovoljno činjenica koje mogu da se ukalkulišu", objašnjava Čadež.

Ističe da niko ne zna kako će se konflikt dalje odvijati, šta će se dalje dešavati i kako će funkcionisati tržište.

"Morate praktično da tražite nova tržišta sa kojih ćete da uvozite. Ako ste uzimali rebrasti čelik iz Ukrajine, vi sada nemate taj rebrasti čelik. Taj rebrasti čelik ide u armaturu, ta armatura ide u kuću ili zgradu", navodi Čadež za RTS.

Kaže da je Vlada Srbije dosta uradila da olakša privrednicima kroz nabavke i podršku pri dolasku do novih tržišta.

Čadež ističe da još uvek ne može tačno da se vidi šta se sve poremetilo kada je u pitanju uvoz i izvoz, ali da je iz razgovora sa kompanijama jasno da je izvoz na rusko tržište otežan zbog niza problema sa kojim se izvoznici suočavaju.

"Još uvek može da se izvozi na rusko tržište. Od ljudi koji su tamo najprisutniji čujemo da su imali veliki problem sa krizom rublje, ali sada vidimo da se stvari stabilizuju, što nije loše za privrednike", kaže Čadež.

Kada su u pitanju žitarice i brašno, Čadež naglašava da je situacija u Srbiji stabilna i da se nije dogodila nikakva velika nestašica.

"Brašna ima, imamo i ulja i šećera. Kada pogledate kolike su zalihe, a kolike potrebe, mislim da je vreme da sa Vladom ponovo otvorimo to pitanje i zamolimo da ponovo možemo da izvozimo", rekao je Čadež i naglasio da ne postoje razlozi da se proizvođači ograničavaju.

Kaže da će cene i u Srbiji sigurno porasti, ali da je dobro što je Srbija izvoznik hrane i što tu nema problema.