Čadež: PKS traži da se otklone prepreke za izvoz srpske robe na Kosovo i Metohiju

Marko Čadež
Izvor: Printscreen RTS

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je neshvatljivo da blokada izvoza srpske robe na Kosovo, uvedena ishitrenom političkom odlukom, traje ovoliko dugo, i da je, u nameri da se taj problem reši, PKS proteklih dana poslala više od 80 pisama na razne adrese u Evropi i svetu, prenosi RTV.

"Još u junu smo se, po uvođenju blokade, zajedno sa kosovskom privrednom komorom, a preko Evrokomore, kao našeg partnera u Briselu, zalagali da se prepreke za izvoz robe iz centralne Srbije što pre otklone. Sada smo opet pisali najvećim čelnicima Evropske unije, mnogim privrednim komorama i još jednom pozvali da se uradi šta god je moguće da se prepreke otklone, jer to šteti i srpskim i kosovskim kompanijama, kao i celom regionu", rekao je Čadež za Tanjug.

Situacija, prema njegovim rečima, postaje apsurdna jer je dve trećine plasmana robe iz centralne Srbije na Kosovu zapravo roba potrebna za kosovske kompanije, da bi radile svoje proizvode.

Ponašanje Prištine, ocenio je on, ne samo da nije u duhu bilo kakve saradnje, nego nije ni u duhu sadašnjeg civilizacijskog ponašanja, pogotovu kada je reč o slobodnoj trgovini.

"Odgovori iz Evrope na naše dopise su takvi da nas svi podržavaju, žele da pomognu ili da izvrše dodatni pritisak na institucije u Prištini i videćemo kako će se to završiti. Ono što mi možemo, jeste da ukazujemo koliko takvo ponašanje Prištine predstavlja kršenje sporazuma i koliko šteti svima nama i to ćemo i dalje činiti", rekao je Čadež.

Dodao je da je posebno neshvatljivo da institucije u Prištini ne žele da saslušaju ni svoje kompanije koje su oštetili, da ne razumeju kako svet funkcionise, od čega se živi, kako ljudi dobijaju plate, kako se grade putevi, uplaćuju porezi i drugo.

Čadež je naglasio da se Evrokomora za čijeg člana Borda direktora je nedavno opet izabran, uz podršku Privredne komore Kosova, od samog početka zalaže za otklanjanje blokade.

"Ova poslovna asocijacija, upućuje veoma jasne poruke institucijama i političarima u Prištini da blokada ne samo što nema smisla, nego može da nanese trajnu štetu i privredi u Prištini. Krajem juna u Ženevi smo ja i predsednik kosovske komore Rafuna sa kolegama iz Evrokomore poslali zajedničku poruku i saopštenje i radićemo to i dalje", naveo je Čadež.