Čadež: Privreda Zapadnog Balkana će teško opstati sa ograničenjima koja nameće politika

Marko Čadež
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je privredi Zapadnog Balkana teško da opstane sa ograničenjima koja joj nameće politika, i da je zadatak Evropske unije i SAD da uključe region u ekonomsku strukturu EU.

Čadež je, posle sastanka ministara ekonomije zemalja članica Evropske Unije i regiona u Tirani, koji se održava u okviru predstojećeg samita Berlinskog procesa, za Kosovo onlajn izjavio da se privrednici nadaju da neće doći do pogoršanja situacije.


„Više se ne pitamo da li će između dve konferencije biti nešto bolje, nego se nadamo samo da ne bude nešto gore kada je politika u pitanju, a vidimo da situacija, ne samo da može da ide na gore, nego može da bude i te kako komplikovanija, kompleksnija i teža za privredu, iako naše kompanije, bile da su one iz Prištine Peći, Kragujevca, Beograda, Banja Luke ili Sarajeva, rade zajedno već dugo. Sve je teže i teže opstati kao takav ukoliko imate sva ta ograničenja koja politika nameće. I ne možemo više da budemo deo nekog događaja ukoliko ne čujemo šta će da se promeni“, kaže Čadež.

Prema njegovim rečima, Poslovna zajednica Zapadnog Balkana osam godina govori vrlo jasno šta očekuje od Evropske Unije i SAD koje moraju da ulože veće napore za stabilizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali i da uključe region u ekonsomsku strukturu EU.

„Kao poslovne zajednice tih osam godina jasno smo govorili šta nam treba, potrebno je da EU i SAD ulože još više napora za stabilizaciju, pre svega normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, treba nam da se otklone sve barijere koje postoje u poslovanju, treba nam novi način uključivanja celog regiona u ekonomsku strukturu EU. Dali smo konkretan predlog koji je baziran na evropskim ekonomskim područijima, to je nešto bez čega, čini mi se, nećemo moći kao region da preživimo“, smatra Čadež.

Napominje da biznis regiona ne može više da se oslanja na „uvek iste priče“ iz EU, već očekuje da se razgovara o konkretnim rešenjima bržeg ulaska Zapadnog Balkana u Evropsku ekonomsku zajednicu.

„Zamolio sam i predstavnike Evropske Komisije, koja zaista sa tim alatima koje ima pokušava da uradi najbolje, ali ovde se radi o najvišem političkom nivou zemalja članica, da shvate da imaju problem u svojoj kući da taj problem može zaista da eskalira u veliki problem sopstvene ekonomije koji već vidimo u odnosu na ostale globalne igrače. I zamolio sam da zaista, kada se budu videli ponovo na Berlinkom procesu, to ne bude još jedna propala seansa, nego da sednu i pregovaraju o rešenjima. Brzi ulazak celog regiona u Evropsku ekonomsku zajednicu ili pravljenje evropske ekonomske zajednice, korišćenje svih benefita jedinsvenog tržišta, a onda odatle da idemo da radimo ka punopravnom članstvu. Imamo još mnogo toga da uradimo“, zaključio je Marko Čadež.