Čadež sa Marerom: Austrija rado investira na Balkanu, posebno u Srbiji

Marko Čadež i Harald Marer
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarao je danas u Beču sa predsednikom austrijske Privredne komore Haraldom Marerom, koji je istakao da Austrija rado investira na Balkanu, posebno u Srbiju, kao i da su potrebne "otvorenije granice" sa regionom Zapadnog Balkana, zarad još veće trgovinske razmene.

U izjavi za Kosovo onlajn, Marer je naveo da je privredna saradnja Srbije i Austrije odlična, te da je Srbija važna izvozna tačka za austrijske privrednike.

Naveo je da je važno i dobro što postoji poverenje na nivou privrednih komora, koje savetuju vlade o važim ekonomskim pitanjima, dodajući da sa Markom Čadežom ima odličnu saradnju.

"Austrija rado investira na Balkanu, austrijske firme rado investiraju u Srbiju. Imamo dugu tradiciju da zajedno razmišljamo šta je potrebno Evropi, orijentisani smo na inovacije i tehnolišli napredak", rekao je Marer.

Ukazao je da su potrebnije otvorenije granice sa regionom Zapadnog Balkana, kako bi se dodatno ojačala trgovina.

"To jača budućnost našeg kontinenta. Želimo da se države Balkana približe korak ka članstvu u EU. Stabilnost koji region može imati u budućnosti zasniva se na zajedničkom blagostanju. Tome smo spremni da pružimo naš doprinos na svim nivoima, pa i naša preduzeća koja žele da rade i da zarade. Na tim osnovama mogu da se razvijaju naše zemlje", rekao je Marer.

Čadež je danas u Beču prisustvovao tradicionalnom Danu izvoza koje organizuje Privredna komora Austrije, a čiji je fokus ove godine na Zapadnom Balkanu, odnosno na dva najveća regionalna tržišta – srpskom i albanskom.

"Srbija i Albanija su u fokusu, imajući u vidu da su to dva najveća tržišta, dve najbrže rastuće ekonomije u celom regionu i jasno je da politička i ekonomska stabilnost, ukupna stabilnost celog regiona zavisi od odnosa Srbije i Albanije i Srba i Albanaca i moramo jedni sa drugima da razgovaramo“, naglasio je Čadež.