Tržišta Zapadnog Balkana, posebno Srbije i Albanije u fokusu austrijskih privrednika u Beču

Privredna komora Austrije - Dan uvoza
Izvor: Kosovo Online

Privredna komora Austrije organizovala je danas tradicionalni Dan izvoza, a ove godine prvi put fokus austrijskih privrednika je na Zapadnom Balkanu i to na dva najveća regionalna tržišta – srpskom i albanskom, čiji su predstavnici istakli mogućnosti za investiranje.


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je za Kosovo onlajn da je ovo bila prilika da se na skupu, kojem prisustvuju svi predstavnici austrijske diplomatije koji promovišu austrijsku privredu u svetu, predstavi sve što se događa u regionu – ono što je interesantno za investitore, kao i poslovne mogućnosti, s obzirom da region itekako ima šta da ponudi.

"Srbija i Albanija su u fokusu, imajući u vidu da su to dva najveća tržišta, dve najbrže rastuće ekonomije u celom regionu i jasno je da politička i ekonomska stabilnost, ukupna stabilnost celog regiona zavisi od odnosa Srbije i Albanije i Srba i Albanaca i moramo jedni sa drugima da razgovaramo“, naglasio je Čadež.

Ukazao je da Srbija i Albanija imaju itekako dobre ekonomske veze.

"Čini mi se da smo na pravom putu, čim smo došli i u fokus austrijske privrede. Ovo je jedinstvena prilika da prikažemo kakve su mogućnosti za ulaganje i predstavimo zajedničke projekte na Zapadnom Balkanu“, konstatovao je predsednik PKS.

Istakao je da se radi na tome da šest ekonomija Zapadnog Balkana otvore zajednički prostor, neku vrstu "show room"-a u Beču, kako bi još bolje predstavili ekonomske potencijale.

"Čini mi se da idemo u dobrom pravcu i da ćemo uskoro imati dosta dobar prostor u Beču koji će 365 dana u godini biti mesto na kojem možemo da predstavljamo naše proizvode, usluge i naše privrede na pravi način“, uveren je Čadež.

Kada je reč o "Otvorenom Balkanu", predsednik PKS je rekao da se pokazalo da je i njen cilj, kao i drugih regionalnih projekata i inicijativa – da približi ekonomije zemalja u regionu, u prilog čemu govori i veliko interesovanje za zajedničke radne dozvole.

"Početak leta je bio ’bum’ interesovanja radnika iz sve tri zemlje da otvore radne dozvole u okviru ’Otvorenog Balkana’ i da jednostavno i bez administrativnih procedura mogu da rade u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji", preneo je Čadež.

Dodao je da je svaka inicijativa koja približava i čini da tržište regiona bude više integrisano i jedinstveno – u Austriji interesantna, te će i zajednički prostor za predstavljanje regiona doprineti da domaće kompanije imaju bolji pristup austrijskom tržištu.

Čadež je naveo i da još uvek postoji veliki interes nemačkih i kompanija iz Austrije da otvaraju proizvodne pogone u Srbiji ili da svoje regionalne kancelarije otvaraju u Beogradu.

"To je dobar znak i dobro je za Srbiju, jer pored usporavanja ekonomske dinamike u Nemačkoj, dok se Austrija ’dobro drži’, i dalje je veliki interes tih zemalja“, kaže Čadež.

Pojašnjava da razlog za to leži u logističkom restrukturiranju, odnosno skraćivanju lanaca dobavljača u globalnoj trgovini i preseljenju proizvodnje iz Azije, zbog čega evropske firme žele da približe proizvodnju evropskom kontinentu.

Predsednik PKS dodaje da je Srbija interesantna i zbog sporazuma o slobodnoj trgovini, pre svega sa Kinom, ali i drugim zemljama.

"Srbija za sada ima veliki portfolio sporazuma o slobodnoj trgovini. Mi smo zemlja iz koje možete da izvozite na tržište koje obuhvata 2,8 milijardi ljudi. Svaki sporazum o slobodnoj trgovini je značajan za onoga ko želi da izveze, jer može da bude konkurentniji i to možemo dobro da iskoristimo“, poručio je Čadež.

On je dodao da se radi i na sporazumima o slobodnoj trgovini sa Egiptom, Ujedinjenim Arapskom Emiratima, a sve kako bi se srpskim kompanjama omogućio pristup na što više tržišta.

Predsednik PKS učestvovao je, u okviru skupa, na panelu "Uticaj pristupanja EU na tržište Zapadnog Balkana" sa ministarkom za preduzetništvo i poslovnu klimu Albanije Delinom Ibrahimaj i austrijskom ministarkom za Evropsku uniju Karolinom Edštadler.

Albanska ministarka istakla je da je neophodno da se na Zapadni Balkan gleda kao na jedno veliko tržište i dodala da je veoma važna regionalna saradnja.

Edštadler je ocenila da je proširenje bilo od velikog značaja za EU, posebno je od toga koristi imala Austrija.

Naglasila je da je Zapadni Balkan važan region i da je Austrija veliki zagovornik članstva svih balkanskih zemalja u EU.

Edštadler je rekla da je važno da vlade zemalja regiona budu privržene evropskom putu, a kao pozotivan primer navela je Crnu Goru, za koju smatra, da, nastavi dosadašnjom politikom, može postati prva sledeća članica EU.

Ona je istakla da se ne mogu ostvariti pobede na izborima temom EU, ali da je neophodno da vlade rade na evropskom putu, ispunjavajući svoje obaveze.

Ocenila je da novim pristupom, postepenom integracijom, može da se ubrza evropski put zemalja Zapadnog Balkana.