CBK: Odloženo plaćanje 735 miliona evra kredita, ekonomski pad od 5,2 odsto

Prema podacima Ministarstva finansija, domaći dug je porastao za 45 miliona samo u prvih šest meseci ove godine i dostigao je 721 milion evra, dok je u istom period spoljni dug smanjen sa 416 na 409 miliona evra. Do kraja ove godine očekuje se da domaći dug dostigne 815 miliona evra, a sredstva iz ovog duga služe za finansiranje budžeta, odnosno za popunjavanje deficita i nisu namenjena nijednom konkretnom projektu.  Prema analizi Instituta Riinvest, iako je ovo pozitivna činjenica kada je reč o budžetskim
Izvor: BQK

Zamenik guvernera Centralne banke Kosova Sokol Havolji rekao je da je na tri meseca odloženo plaćanje kredita u vrednost od 735 miliona evra, a reprogramirano 367 miliona evra otplate rata kredita, prenosi Gazeta Ekspres.

Havolji navodi da je tokom pandemije koronavirusa došlo do povećanja kreditnih zaduživanja na Kosovu. Centralna banka je reagovala proaktivnim merama.

"Naplata prve rate iz marta 2020. godine odložena je na tri meseca za oko 23 odsto kreditnih zaduženja na Kosovu, što je oko 735 miliona evra. Reprogramiranje je iskoristilo oko 11 odsto kreditno zaduženih subjekata  u iznosu od oko 367 miliona evra", rekao je Havolji.

Iz Centralne banke Kosova saopštavaju  da su kreditna zaduženja  protekle godine veća za 200 miliona evra.

"U vreme potpunog zatvaranja došlo do smanjenja, a kada su mere ublažene u junu, došlo je do povećanja kreditne aktivnosti. Bankarski sektor je to ocenio kao povratak privredne aktivnosti, pa je u julu premašen iznos kreditnog zaduženja iz 2019. godine. Ukoliko pogledamo ukupnu vrednost zajmova koji danas postoje na tržištu, ukupno imamo 3,2 milijarde evra, što je za oko 200 miliona evra pozajmica više u odnosu na isti period prethodne godine ili povećanje od 7,1 odsto", dodao je Havolji.

U prvim danima pandemije CBK je preduzela mere, među kojima je i odlaganje rate kredita  pojedinaca i preduzeća u komercijalnim bankama.

"Centralna banka Kosova imala je proaktivan pristup u kontekstu ublažavanja finansijskog opterećenja građana, jer je u prvim danima pandemije preduzela mere. Prva je bila odlaganje plaćanja rata kredita kako bi se ublažiolo finansijsko opterećenje subjekata u vreme kada su mere za borbu protiv pandemije bile prilično restriktivne u smislu potpunog zatvaranja privrede. U tom smislu posebno smo uzeli u obzir očuvanje stabilnosti bankarskog sektora", objasnio je Havolji i dodao da je prošle godine 29 odsto žalbi usvojeno je u korist kreditinih dužnika.

Kad je reč o uticaju pandemije na ekonomiju, prema najnovijim procenama CBK, ukupni ekonomski pad tokom 2020. godine iznosio je 5,2 odsto. Havolji očekuje poboljšanje privredne aktivnosti na Kosovu tokom 2021. godine.

"Na početku pandemije Centralna banka je izašla sa procenom da će doći do pada od oko 3 odsto. Zatim smo u septembru 2020. godine izvršili revalorizaciju i primećeno je da bi zbog uticaja pandemije na ekonomiju pad mogao biti mnogo značajniji. Posle revalorizacije procenili smo da će pad biti 7,2 odsto. Sada podaci Kosovske agencije za statistiku sugerišu da bi pad mogao biti nešto manji od 7,2  odsto. Centralna banka Kosova trenutno imamo stav da bi ekonomski pad mogao biti 5,2 odsto za 2020. godinu. Očekivanja su da će se provredna aktivnost tokom 2021. godine popraviti", izneo je procene Havolji.