Havolji: Nedelju dana pre isteka roka oko 2.850 kosovskih službenika nije prijavilo imovinu

Reporteri
Izvor: Reporteri

Na nedelju dana od isteka roka manje od polovine javnih službenika ispunilo je zakonsku obavezu i prijavilo je imovinu, ističe šef Agencije za bobu protiv korupcije Šaćip Havolji.

Do sada je samo oko 2.000 javnih i državnih kosovskih službenika prijavilo imovinu.

"Prijava imovine počela je 1. marta, a završava se 31. marta. Ukupan broj zvaničnika koji moraju da prijave imovinu je 4.850. To znači da više od polovine službenika nije prijavilo svoje bogatstvo, a rok ističe 31. marta“, izjavio je Havolji za Reporteri.net.

Šef Agencije za borbu protiv korupcije upitan je i o novim funkcionerima koji su dužni da prijave imovinu, kao u slučaju poslanika, koji su funkciju prvi put preuzeli u ponedeljak.

„Oni koji prvi put postaju visoki javni funkcioneri, u ovom slučaju poslanici kosovske skupštine, imaju 30 dana da prijave imovinu“, rekao je Havolji.

Iz Agencije za bobu protiv korupcije upozoravaju da se protiv službenika koji ne mogu da dokažu poreklo imovine mogu podneti krivične prijave.

"Tokom kontrole imovine utvrđujemo poreklo imovine i ako postoje sumnje ili nema dovoljno dokaza, podnosimo krivičnu prijavu i slučajeve prosleđujemo tužiocu" rekao je Havolji.

Dosadašnja praksa pokazuje da najveći broj službenika imovinu prijavljuje poslednje nedelje pre isteka roka.

"Obično u poslednjih nedelju dana većina zvaničnika prijaviljuje imovinu. To nas dodatno opterećuje, ali pokušaćemo da svima izađemo u susret. Ove godine smo zbog pandemije pokrenuli i postupak putem interneta, ali ako neko ne uspe, može i fizički prijaviti imovinu, uz poštovanje antikovid mera“, dodao je Havolji.