Dijaspora nastavlja da održava Kosovo u životu, za osam meseci finansijski priliv od 749 miliona evra

Ekonomija, novac.jpg
Izvor: Reporteri

U izveštaju Svetske banke objavljenom 6. oktobra, očekuje se da će ekonomski rast na Kosovu tokom 2021. godine dostići stopu od 7,1 odsto, što je povećanje usled poseta dijaspore i fiskalnih mera, prenosi Reporteri.

Doznake i dolazak dijaspore na letovanje na Kosovu pominju se kao jedan od glavnih faktora ekonomskog rasta na 7,1 odsto ove godine. Prema izveštaju, dijaspora je za 8 meseci poslala preko 749 miliona evra, što je održalo Kosovo u životu. 

Srednjoročno, prema izveštaju, jedan od faktora ekonomskog rasta biće uslovljen i ubrzanjem procesa vakcinacije protiv kovida i upravljanjem pandemijom.

Profesor ekonomije na UBT koledžu, takođe bivši guverner Centralne banke, Hašim Redžepi smatra da je ovaj nivo ekonomskog rasta ohrabrujući, jer bi ekonomske koristi 2021.godine trebalo da se nadoknade gubici izazvani od prošle godine, kada se Kosovo suočilo sa pandemijom i restriktivnim merama.

Prema njegovim rečima, prihod dijaspore je dosledno imao veliki uticaj na kosovsku ekonomiju.

"Uticaj dijaspore na Kosovu je dosledno bio izuzetno veliki. Ogroman priliv građana ove godine doveo je doznake ili prihode iz dijaspore znatno više nego prethodnih godina. Stoga se u ovom periodu osetio uticaj na privredni rast. Prihodi koje su doneli naši sugrađani povećali su potrošnju na Kosovu", rekao je Redžepi za Radio slobodna Evropa.

Prema podacima Centralne banke Kosova, vrednost doznaka na Kosovu za period januar-avgust 2021. godine dostigla je 749,6 miliona evra ili 141,2 miliona evra više u odnosu na isti period prošle godine, kada je ukupna vrednost doznaka bila 608,4 miliona evra. Ali, nema zvaničnih podataka o tome koliko su novca građani iz dijaspore potrošili tokom odmora na Kosovu.

Podaci Carine Kosova takođe pokazuju povećanje prihoda tokom ove godine. Carina je u periodu januar-septembar uspela da naplati preko milijardu evra ili 33 odsto više nego u istom periodu prošle godine.