Dijaspora sa više od milijardu evra pomogla građanima Kosova tokom pandemije

Kljan Kosova
Izvor: Kljan Kosova

Pandemija koronavirusa ostavila je od marta prošle godine posledice na ekonomiju brojnih zemalja u svetu, a ništa bolja situacija nije ni na Kosovu gde je veliki broj građana ostao bez posla. Ipak, ovaj problem, stanovici Kosova su delimično rešili zahvaljujući pomoći koju su dobijali iz dijaspore, prenosi Reporteri.

Portparol Centralne banke Kosova Kuštrim Ahmeti rekao je da je od marta prošle do marta ove godine na Kosovo stiglo više od milijardu evra pomoći iz dijaspore.

"Ukupna vrednost doznaka upućenih na Kosovo u periodu mart 2020. - mart 2021. godine bila je milijardu 97 hiljada evra“, rekao je Ahmeti.

Prema njegovim rečima, pomoć je stizala uglavnom iz zemalja nemačkog govornog područja.

"Najviše pošiljki je bilo iz Nemačke, Švajcarske, Austrije, a stizalo je i iz Sjedinjenih Američkih Država i Francuske“, rekao je Ahmeti.

Podsećamo da su i prethodna i sadašnja vlada Kosova pokušale da pomognu preduzećima i građanima putem hitnih paketa i onih za ekonomski oporavak.

Do sada je zabeleženo da je privatni sektor najviše bio pogođen pandemijom, a bolja situacija sa koronavirusom uticala je na to da kosovska vlada donese odluku o popuštanju antkovid mera i ukidanju policijskog časa, čime je otvorena mogućnost za otvaranje i rad ugostiteljskih objekata.