Do kraja godine na Kosovo će iz dijaspore stići milijardu evra

DIJASPORA novac
Izvor: Reporteri

Doznake dijsapore na Kosovu ove godine zabeležile su trend rasta i očekuje se da će do kraja godine doseći milijardu evra, a njihov mali procenat odlazi na investicije i nova radna mesta zbog velike stope nezaposlenosti i siromaštva na Kosovu, prenosi Reporteri.

Centralna banka Kosova je saopštila da su u prvom kvartalu ove godine doznake dijaspore dostigle iznos od 250 miliona evra ili oko 60 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine.

Univerzitetski profesor Muhamet Sadiku navodi da je veza dijaspore sa Kosovom uvek bila jaka i da doznake čine skoro polovina kosovskog budžeta, odnosno oko 13 procenata bruto domaćeg proizvoda.

"Protiv problema koje donosi pandemija, veza dijaspore sa Kosovom je jaka i nastavlja se trend velikih doznaka koje čine oko 40 posto kosovskog budžeta, odnosno oko 13 posto ostvarenog bruto proizvoda. Doznake su se pokazale kao siguran i dugoročan izvor ekonomskog razvoja Kosova, uprkos činjenici da 90 odsto doznaka odlazi na pokrivanje potrošnje domaćinstava na Kosovu“, rekao je Sadiku.

Po njegovim rečima, zbog nezaposlenosti i siromaštva novac dijaspore je u malom procentu usmeren na investicije za stvaranje novih radnih mesta.

Ronni
11. Jul 2021.
Stoze lova ! Nije to mallo ....