"Infuzija" dijaspore za ekonomiju, očekuje se veliki priliv građana koji žive u inostranstvu

evri
Izvor: Kurir

Oporavak ekonomije na Kosovu pospešiće i prihodi ljudi iz dijaspore koji će, po oceni ekonomskih stručnjaka, ove godine doći u velikom broju, pre svega zbog toga što im putovanja nisu bila omogućena prošle godine zbog pandemije koronavirusa, prenosi Ekonomija onlajn.

Izvršni direktor Instituta za socijalnu politiku "Musine Kokaljari" Visari Imeri, rekao je da će uticaj dijaspore na ekonomski rast biti važan ove godine.

"Mislim da su velike šanse da će dijaspora ovog puta doći na Kosovo u većem broju nego obično, jer  prošle godine gde nisu mogli da dođu zbog pandemije. Ovo je dobra vest za ekonomiju Kosova i verujem da bi njihov uticaj na ekonomski rast bio prilično važan ove godine. Takođe vidimo da je u drugim zemljama uopšte, kao zemljama koje zaostaju korak u prevazilaženju rizika od pandemije, došlo do svojevrsnog ekonomskog buma i mislim da će se ista stvar dogoditi i na Kosovu, takođe zbog dijaspore, ali i zbog povećanja domaće potrošnje uopšte", kaže Imeri.

Istog mišljenja je i istraživač i politički analitičar u organizaciji "Germin" Ljirim Krasnići, koja se uglavnom bavi pitanjima dijaspore.

"Verujemo da će to imati ogroman uticaj na ekonomski aspekt, s obzirom na uticaj koji je dijaspora imala proteklih godina i nedostatak dijaspore tokom 2020. godine. Procena koju smo napravili prošle godine pokazuje da je bilo oko milion manje posetilaca do kraja avgusta, u odnosu na prethodnu godinu, a s obzirom na to da je najviše posetilaca došlo sa aerodroma 'Adem Jašari', možemo reći da je tokom 2020. godine došlo do smanjenja prihoda, za koje se očekuje da će biti nadoknađeni ove godine, gde dijaspora je spremnija i ima lakši dolazak tokom leta. Takođe, prema proceni koju smo napravili u najboljem mogućem scenariju, samo tokom letnje sezone bilo je 200 miliona manje prihoda zbog nedostatka poseta dijaspore 2020. godine i snažno verujemo da će ove godine dijaspora dati ekonomsku infuziju, s obzirom na to da mnogi sektori tokom letnje sezone zavise od prometa i novca koji dolazi kroz njihove direktne posete", kaže Krasnići.

On dodaje da lokalne institucije treba da nastave praksu pokrenutu prošle godine za uklanjanje polise osiguranja i zelenog kartona.

Takođe, prema njegovim rečima, važno je stvoriti administrativne objekte i stvoriti povoljnije okruženje za ulaganja iz dijaspore.

"U početku, s obzirom da govorimo i o posetama tokom letnje sezone, trebalo bi da nastavimo praksu započetu prošle godine uklanjanjem polise osiguranja ili zelenog kartona, koji za emigrante nije prevelik, ali služi kao simboličan potez da pokažemo dobrodošlicu i spremnost da ih poželimo, posebno kada smatramo da smo tokom pandemijske godine imali ogroman gubitak i potreban nam je ovaj turizam dijaspore kako bismo povećali prihode i imali kakav uticaj veći ekonomski. U međuvremenu, u pogledu ostalih objekata, zalagali smo se za biračko pravo i zastupanje, koje bi već trebalo da se donese u Skupštini jer postoje svi preduslovi, postoji nacrt zakona koji omogućava dijaspori glasanje putem ambasada i konzulata, treba da stvori i objekte u smislu privlačenja investicija iz dijaspore", navodi Krasnići.

Prema raspoloživim podacima, Kosovo je za 13 godina primilo blizu devet milijardi evra doznaka i to su sredstva koja građanima koji žive na Kosovu šalju porodice iz inostranstva.

Vlada Kosova je u četvorogodišnjem planu upravljanja obezbedila da se kroz stvaranje investicionih instrumenata kapital dijaspore usmeri u investicije koje stvaraju radna mesta.

Ovaj vladin plan predviđa da se od prve godine vlade izdaju trezorski zapisi posvećeni dijaspori.