Dobruna: Period poskupljenja biće dug, Kosovo mora biti spremno

Kujtim Dobruna
Izvor: Koha ditore

Period poskupljenja biće dug i Kosovo mora biti spremno na to, izjavio je Kujtim Dobruna, ekonomski stručnjak koji živi i radi u Beču, prenosi Koha.

Dobruna je u "60 minuta" na KTV rekao da će povećanje cena nafte i prirodnog gasa dovesti do daljeg povećanja cena niza proizvoda.

„Rast cene nafte i prirodnog gasa dovele su i nastaviće da dovode do rasta cena niza proizvoda zavisnih od transporta i cene nafte. Danas je cena nafte dostigla 130 dolara po barelu što je izuzetno visoka vrednost. Prema tome, imaćemo kontinuirano povećanje inflacije širom sveta. Moramo da se pripremimo za dug period, svi pokazatelji govore da će period rasta cena biti dug i da će uticati na ekonomiju Kosova“, rekao je Dobruna.

Dobruna je rekao da bi Vlada Kosova trebalo da razmisli o tome kako da građanima olakša teret rasta cena.

„Treba razmisliti o tome koji su načini da se građanima olakša teret koji dolazi sa inflacijom, a tu posebno mora da se vidi koje mere mogu da se preduzmu u vezi sa osnovnom potrošačkom korpom jer poljoprivredni proizvodi postaju sve skuplji i to će oslabiti kupovnu moć građana“, rekao je Dobruna.