Ekonomisti: Blokada uvoza srpske robe šteti privredama Kosova i Srbije

Srpska roba u prodavnicama na severu Kosova
Izvor: Kosovo Online

Ekonomski stručnjaci istakli su da blokada uvoza srpske robe šteti privredama Srbije i Kosova, te da je dijalog ključno rešenje za to pitanje, piše RTK.

Predsednik Asocijacije privrednika iz Gračanice Saša Sekulić rekao je da se trgovci u srpskim sredinama nadaju da će mere Vlade Kosova o zabrani uvoza srpske robe uskoro biti ukinute.

"Privrednici su zavisni od velikih albanskih distributera sa Kosova, i primorani su da zamenjuju tu robu robom koja je skuplja za 20 ili 30 odsto u srpskim sredinama. Ili ćete imati na primer ulje iz Albanije, Severne Makedonije ili ga nećete imati. Srpski trgovci su primorani, kao i potrošači, da u ovom trenutku kupuju ono što ima u prodavnici", rekao je Sekulić.

Predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini kaže da je mera zabrane uvoza srpske robe politička, i da ekonomiji nanosi šteti.

"Šteta je na obe strane, jer ima nekoliko kosovskih firmi koje zavise samo od uvoza robe iz Srbije, pogotovu gotovih proizvoda i oni su u situaciji da jedva preživljavaju. Dosta kompanija iz Srbije pokušale su da nađu iste takve proizvode iz Makedonije, našli su ih, međutim, jedva čekaju da se jednog dana podigne ta rampa u smeru Srbija –Kosovo", dodao je Šahini.

Bojan Stanić iz Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije kaže da je politika ugrozila privredu dodajući da je procenjena šteta za dva i po meseca, u smislu neisporučene robe, oko 60 miliona evra.

"Taj teret inflacije koji postoji i koji se dodatno povećava time, što se uzima roba koja je skuplja i koja više opterećuje ne samo konkurentnost onih firmi koje plasiraju tu robu na maloprodajnim objektima, nego generalno i stanovništva koje je ključno u formiranju BDP kako na Kosovu, tako i u Srbiji", kazao je Stanić.

Ukazao je i da Kosovo sada može imati problema sa investitorima imajući u vidu da je značajan deo kompanija koje plasiraju robu na Kosovu iz Srbije u većinskom vlasništvu kapitala primarno iz EU.

"Mi smo i deo regiona Zapadnog Balkana, pa i mi osećamo političku krizu, jer jasno utiče na pad poverenja invenstitora i na pad ekonomski kreditnog rejtinga. Sve su to problemi koji su ekonomski i zato smatramo u potpunosti odluke Vlade u Prištini ekonomski neracionalnim", rekao je Stanić.

Ekonomski stručnjak sa Kosova Safet Grdžaliju rešenje problema vidi u dijalogu ističući da trenutna situacija nanosi nemerljive gubitke i jednoj i drugoj strani.  

"Ekonomski mislim da je ćutanje najveći zločin, nedostaje dijalog i ne čuje se glas privatnog sektora, jer, mere sigurno ne štete samo Srbiji i Kosovu, nego i celom Zapadnom Balkanu", kazao je Grdžaljiu.