Šahini o zabrani uvoza: Vlade Srbije i Kosova da nađu rešenje da privreda ne trpi

Agim Šahini
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Kosovske poslovne alijanse Agim Šahini izjavio je danas da Priština i Beograd treba da sagledaju mogućnost iznalaženja trajnog rešenja, po pitanju zabrane uvoza robe iz Srbije na Kosovo, kako obe privrede ne bi bile opterećene ili imale gubitke, dodajući da je ta odluka "ispunila svoju svrhu", preneo je RTK.

Prošlo je više od dva meseca otkako je vlada Kosova zabranila uvoz proizvoda poreklom iz Srbije, a Šahini navodi da je Srbija za to vreme zabeležila velike gubitke.

"Neki poslovi zavise samo od uvoza, to ih je dovelo u nepovoljan položaj. Ali, vlade Kosova i Srbije treba da sagledaju mogućnost iznalaženja trajnog rešenja, kako privrede obe strane ne bi bili opterećene ili imale gubitke zbog politike koju lideri vode u određenim trenucima, kako bi povećali sopstveni rejting ili da bi ignorisali društvene probleme koje imaju u svojoj zemlji", rekao je Šahini za Radio Kosovo.

Ocenjuje da je odluka Kosova da zabrani uvoz robe iz Srbije "ispunila svoju svrhu" i sada obe strane moraju da rade na prevazilaženju razlika.

Ekonomski ekspert Erton Bega kaže da je ova akcija više politička mera, a ne ona koja može da ide u prilog lokalnim preduzećima.

Ukazuje da ne mora da znači da će se proizvođači sa Kosova snabdevati sirovinama iz domaće proizvodnje ukoliko nema uvoza iz Srbije.

"To ne znači da potrošač mora da ikupuće domaće proizvode, ima alternativu koja, teorijski, može da bude domaća ili drugog porekla. Uvoz iz Srbije nije vezan za potrošnju domaćih proizvoda, jer lokalnim proizvodima nisu konkurencija samo proizvodi iz Srbije, već svi proizvodi. Ovo je više politička, a ne ekonomska mera", rekao je Bega.

Inače, za godinu dana Kosovo je iz Srbije uvezlo robe za blizu 400 miliona evram a prošle godine najviše su se uvozila bezalkoholna pića, pšenica, benzin, ulja, kolači, kukuruz i stočna hrana.