Ekonomisti: Kriza na severu stopira strane investicije i ekonomski napredak Kosova

kosovo ekonomija
Izvor: reporteri

Poznavaoci ekonomskih prilika na Kosovu upozoravaju da su pojačane tenzije na severu stopirale strane investicije i ekonomski napredak Kosova, prenosi Teve 1.

Prema rečima predsednika Privredne komore Kosova Ljuljzima Rafune, zbog situacije na severu strani investitori obustavljaju svoja ulaganja.

"Poslednja dešavanja su negativno uticala na potencijalne investitore koji žele da ulažu na Kosovu, uzastopni neredi nisu dobar znak koji navodi investitore da dođu na Kosovo", kaže Rafuna.

Ekonomski ekspert Sitrime Dervišoli navodi da tenzije na severu utiču na trgovinu, turizam, kao i da podstiču odlazak mladih.

"Nemiri svakako mogu uticati na trgovinu, bilo međunarodnu ili lokalnu, u smislu da strani partneri mogu oklevati oko ugovora sa kosovskim kompanijama. U oblasti turizma kriza može uticati da Kosovo postane manje atraktivna destinacija zbog nedostatka bezbednosti. Sukcesivne tenzije na severu mogu uticati na emigraciju ljudi i to može predstavljati problem za ekonomski razvoj zemlje", kaže Dervišoli.