Ekonomisti: Zakon o minimalnoj zaradi štetan za mala preduzeća, Vlada mora da pomogne

Novac
Izvor: Reporteri

Povećanje minimalne zarade ekonomski stručnjaci smatraju štetnim za mala preduzeća, i apeluju na Vladu Kosova da pomogne mikroprivredu subvencijama, kako preduzetnici ne bi bankrotiralali, prenosi Koha.

„U slučaju da postane obaveza da radnici imaju minimalnu platu 250 evra, mala preuzeća će biti u velikoj meri oštećena, jer prvo moraju da ispunjavaju obaveze prema radnicima, pa onda da stvaraju svoj profit. Da bi ovo rešili, moraju da povećaju cene usluga i proizvoda“, kaže ekonomista Besnik Avdija.

Predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna kaže da će povećanje minimalne zarade štetiti malim preduzećima, dodajući da je pre donošenja zakona trebalo da se proceni koliko će povećanje minimalne zarade uticati na tu kategoriju.

„Pre nego što se zakon uvede, trebalo bi da se odradi studija koliko će povećanje minimalne zarade uticati na mala preduzeća. I ranije smo govorili da malim preduzećima treba pomoći u određenom vremenskom periodu, dok se ne stabilizuju. Moramo da budemo veoma oprezni, u momentu kada zakon počinje da se primenjuje, da ne bude oštećen nijedan biznis, uključujući i one koji su tek počeli da rade“, kaže Rafuna.

Dodaje da bi kosovske institucije fiskalnom politikom mogle da pomognu mala preduzeća.

„Mora se pripremiti paket fiskalnih mera, posebno u subvencionisanju zakupnine na određeno vreme ili subvencionisanju radne snage, gde se nailazi na poteškoće. Postoje različiti načini i postoje različite mere za pomoć“, ističe Rafuna.

Istraživač „Rinvesta” Visar Vokri ističe da povećanje minimalne zarade može uticati na povećanje neformalnosti među radnicima.

„Povećanje minimalne zarade može da utiče na povećanje neformalnosti, jer imamo jedan broj privrednih subjekata koji su deklarisali zaradu radnika do nivoa minimalne zarade, dok je ostatak nadoknađen neformalnim kanalima. Dakle, u ovom kontekstu smatram da bi vlast sada trebalo da bude opreznija i da se fokusira na mere koje imaju za cilj smanjenje neformalnosti“, kaže Vokri.

Sa 60 glasova za i jednim uzdržanim, Zakon o minimalnoj zaradi je usvojen pre 10 dana kojim je predviđeno da minimalna zarada bude 264 evra.