Er Srbija treća regionalna avio-kompanija u Evropi

er srbija avion
Izvor: RTV/Er Srbija

U godišnjem izboru najboljih svetskih avio-kompanija, koji britanski specijalizovani portal Skajtreks više od 20 godina organizuje na osnovu ispitivanja iskustva putnika, Er Srbija je osvojila treće mesto na listi 10 najboljih regionalnih avio-prevoznika u Evropi, prenosi RTV.

Ispred srpske nacionalne avio-kompanije našli su se samo grčki Idžijan erlajns i Er Malta, a Er Srbija je na taj način popravila svoj prošlogodišnji rezultat, kada je u istoj kategoriji zauzela šestu poziciju.

Prema Skajtreksovoj metodologiji, regionalne avio-kompanije su avio-prevoznici sa punom uslugom koji pretežno obavljaju letove u trajanju do šest časova.

U kategoriji najboljih avio-kompanija u istočnoj Evropi, Er Srbija je takođe osvojila treće mesto, što je napredak u odnosu na prošlu godinu, kada je bila peta.

Ove godine, prenosi Tanjug, ispred srpske nacionalne avio-kompanije su bili samo Er Baltik i poljski LOT Poliš, dok su se iza Er Srbije našli Viz er, češki ČSA Ček erlajnz, Kroacija erlajns, rumunski Tarom i drugi.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek rekao je da je napredak na Skajtreksovim listama važan pokazatelj da je ta kompanija na dobrom putu.

"Pandemija korona virusa snažno je uticala na ukupno poslovanje svih avio-kompanija. Ipak, ove letnje sezone zabeležili smo porast broja putnika, što je rezultat koji ohrabruje. Nastavljamo da obnavljamo našu flotu i širimo mrežu destinacija, ali to nije sve. U narednom periodu radićemo na daljem unapređenju usluge u različitim segmentima, pošto smo uvereni da se tu nalazi ključ dugoročnog odnosa između putnika i avio-kompanije", poručio je Marek na svečanosti u Londonu.

Ovogodišnji Skajtreksov izbor zasnovan je na istraživanju koje je sprovedeno od septembra 2021. do avgusta 2022. godine na više od 14 miliona ispitanika u više od 100 zemalja, a za najbolju svetsku kompaniju za ovu godinu proglašen je Katar ervejz.

Skajtreksove nagrade za najbolje svetske avio-kompanije dodeljuju se od 1999. godine, kada je taj britanski specijalizovani portal pokrenuo globalno godišnje istraživanje o zadovoljstvu putnika avio-kompanijama. Te nagrade smatraju se svojevrsnim "Oskarima avio-industrije", kao priznanja za kvalitet i globalno merilo izvrsnosti avio-kompanija, dodeljena na osnovu iskustva putnika, navodi se u saopštenju.

Inače, na Skajtreksovoj svetskoj listi 100 najboljih kompanija, Er Srbija je na 92. mestu, što je pomak u odnosu na 2021. godinu, kada je bila na 109. mestu.