Grdžaliju: Zaustavite uništavanje javnih preduzeća kroz privatizaciju

Safet Grdžaliu
Izvor: Kosovo Online

Bivši predsednik Privredne komore Safet Grdžaliju pozvao je da se zaustavi uništavanje javnih preduzeća kroz privatizaciju ili javno-privatno partnerstvo, prenosi Ekonomija onlajn.

Grdžaliju je podsetio na divlju privatizaciju koja je pratila Kosovo posle 1999. godine, gde je, kako je naveo, uništeno na stotine javnih i društvenih preduzeća.

„S obzirom na politizaciju, loše upravljanje, deprofesionalizaciju i uništavanje sadašnjih javnih preduzeća kao što su: Trepča, Pošta, Telekom, Infrakosi, KEK , Trainkosi i drugih, dolazimo do zaključka da je spas ovih javnih preduzeća samo kroz javno-privatno partnerstvo ili privatizaciju u skladu sa međunarodnim normama i standardima", rekao je on.

Dodao je da je zabrinjavajuće kada preduzeća kao što su Trepča, Pošta i Telekom Kosova umesto da budu promoter ekonomskih vrednosti i ekonomskog učinka u interesu građana i države, postaju socijalni slučajevi i teret su vlasti.

“Zamislite nemački Telekom, britanski Telekom, Sviskom i slična preduzeća mnogih evropskih zemalja koje su bile teret države, dok su danas u ekonomskoj moći dotične države. Najuznemirujuća realnost na Kosovu je ona koja se odnosi na Trepču i njen rad. Ta politizacija, kriminal, loše upravljanje, stalna krađa i postavljanje neukih ljudi na rukovodeće pozicije najbolje dokazuje kako se može uništiti nacionalna, strateška i geostrateška vrednost i dobro. Za one koji ne znaju, mnogo metala i hemijskih elemenata koji se nalaze u Mendeljevom periodnom sistemu mogu se naći u Trepči. A da ovo javno preduzeće ostane na teretu države najveća je sramota kosovske privrede posle rata“, poručio je Grdžaliju.