Grdžaljiu: Ekonomski rast koji je predstavila Kurtijeva vlada poželjan, ali teško ostvariv

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Bivši predsednik Privredne komore Safet Gerdžaljiju izjavio je da će ekonomska situacija na Kosovu postati još teža, ako se kriza ne shvati kao realnost, prenosi Ekonomija onlajn.

Grdžaljiu smatra da Kurtijeva vlada ne pokušava da pronađe alternativu kako bi minimizirala posledice krize.

"Dok ekonomska kriza ne bude prihvaćena kao realnost, mi ćemo zaista pogoršati ekonomsku situaciju na Kosovu. S tim u vezi, kada se razvijene zemlje takmiče u pronalaženju alternative za minimiziranje posledica krize, na Kosovu se dešava suprotno“, kaže Grdžaljiu.

Grdžaljiu kaže da će uvoz do kraja godine dostići vrednost do pet milijardi evra.

"Nije uvek osnovni parametar obračuna samo potrošnja, koja će ove godine biti rekordna jer, kako se čini, do kraja godine, uvoz će biti do 5 milijardi evra", kaže Grdžaljiu.

Grdžaljiu ističe da je ekonomski rast koji je predstavila Kurtijeva vlada poželjan, ali teško ostvariv.

"Ovome se dodaje i činjenica da su kapitalne investicije iskorišćene tek 10 odsto. Verujem da je to najbolji parametar da se zaista razume da je ekonomski rast koji je predstavila Kurtijeva vlada poželjan, ali teško ostvariv", rekao je Grdžaljiu.

Ekonomski stručnjak Agim Šahini kaže da ekonomska situacija na Kosovu predstavlja najveći pad u novijoj istoriji Kosova i da je tokom ove godine zabeležen ogroman pad privrednog rasta., a prema njegovim rečima.

"Ove godine ekonomska situacija na Kosovu je najveći pad u novijoj istoriji Kosova, u odnosu na prošlu godinu. Sa 10 odsto na 3 odsto, ovo se smatra padom privrednog rasta od 300 odsto, dok vlada i dalje pokušava da opravda ovaj pad na različite načine, ali ovo je loša i gorka realnost koja je pogodila svakog građanina, svakog preduzetnika i svaku kompaniju“, kaže Šahini.

Prema Šahinijevim rečima, ne može se reći da na Kosovu postoji ekonomski rast kada 23 odsto građana dan provodi sa dva evra.

„Povećanje ne treba meriti samo povećanjem prihoda od carine i PAK, jer je do tog povećanja došlo zbog povećanja osnovice cena, što je povećalo siromaštvo na Kosovu. Približno, imamo oko 23 odsto građana zemlje koji živi sa manje od dva evra dnevno, ovo je velika briga i ne može se reći da ekonomija i životni standard zemlje rastu na Kosovu“, rekao je Šahni.

Podsećamo, premijer Kosova Aljbin Kurti je na 100. sednici Vlade Kosova rekao da već godinu i po dana Kosovo beleži istorijski ekonomski rast.