Mehmeti: Ekonomski rast na Kosovu tri odsto, pored robe uvozimo i inflaciju

Fehmi Mehmeti
Izvor: Reporteri

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti kazao je da je Kosovo zabeležilo eknomski rast od samo tri odsto, što je duboki pad u odnosu na rast od 10,75 odsto u 2021. godini, pobijajući tako izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija o ekonomskom razvoju Kosova, prenosi Ljajmi.

Mehmeti, ekonomski rast od tri odsto pripisuje trenutnoj situaciji na Kosovu, dodajući da visoka inflacija, koja je u avgustu iznosila 13,1 odsto, ima negativne posledice.

„Promene na globalnom nivou praćene su povećanjem inflacije, promenom monetarne politike, usporavanjem svetskog rasta zbog činjenice da je došlo do prekida lanca snabdevanja i da je sve to uticalo na privrednu aktivnost u Srbiji, na Kosovu, ali i na globalnom nivou“, rekao je on.

Mehmeti je istakao da Kosovo pored robe uvozi i inflaciju.

„U julu smo imali ukupan uvoz roba i usluga negde oko 3,75 milijardi evra, dok smo 2,94 milijarde evra robe uvezli, zato uvozimo inflaciju“, naglasio je on.

Mehmeti je napomenuo da, iako Kosovo direktno ne uvozi pšenicu iz Ukrajine, činjenica da se 80-85 odsto uvoza i izvoza ostvaruje sa evropskim zemljama, ima indirektan efekat.

„Evropske zemlje su donekle pogođene jer uvoze oko 40 odsto pšenice iz Ukrajine, imaju i druge trgovinske odnose, a to indirektno utiče i na Kosovo“, rekao je on.

Što se tiče bankarskog sektora, Mehmeti je rekao da  je on dobro kapitalizovan i da, iako je došlo do povećanja procenta kamatne stope u Evropi, Kosovo to pokušava da izbegne.

„Mi se kao Centralna banka trudimo, u okviru našeg zakonskog i ustavnog mandata, da ne dođe do povećanja kamata na kredite“, rekao je on dodajući da trenutna stopa kamate za kredit iznosi 6,1 odsto.