Grdžaljiu: Hitno osnovati kosovsko-albansku privrednu komoru

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Ekonomista i bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu ističe da postoje pozitivni koraci u stvaranju kosovsko-albanske privredne komore koju bi podržale obe vlade, prenosi Ekonomija onlajn.

Podseća da je do sada bilo raznih pokušaja i inicijativa za realizaciju ove ideje, ali da se pokazalo da to nije bilo stabilno na duži rok.

„Uspostavljanje takve komore imalo bi prednosti u mnogim dimenzionalnim aspektima. Neke zemlje sada vide Kosovo i Albaniju samo kao tržište za plasiranje proizvoda zbog nedostatka ekonomske diplomatije i za promovisanje aktivnosti, preduzetništva i proizvoda sa obe strane granice“, rekao je Grdžaljiu.

Prema njegovim rečima, planirano održavanje zajedničke sednice kosovske i albanske vlade treba da prate odluke koje bi bile u službi poslovanja između Kosova i Albanije.

„Pozivam dva premijera da donesu odluku na sledećem sastanku vlada, koji će se održati u novembru, o osnivanju Privredne komore između dve zemlje Kosova i Albanije, što bi predstavljalo veliki korak za privrednike sa obe strane granice“, naglasio je Grdžaljiu.

Prema njegovim rečima, Kosovu i Albaniji je potrebna čista profesionalna komora orijentisana na približavanje interesa obe poslovne zajednice i njihovu promociju, lišena političkog uticaja i izgrađena na novim profesionalnim strukturama, a ne na strukturama udruženja koja postoje i koje imaju degradiranu ekonomsku saradnju.

„Ako je danas najmoćnije lobističko udruženje u Albaniji, srpsko-albanska komora, zar nije sramota da ne postoji albansko-kosovska privredna komora orijentisana i izgrađena na profesionalizmu koja bi kroz ekonomski značaj i integraciju imala psihološke komponente i koja bi pomogla da poboljšano nacionalni imidž o nama u svetu, kao dve komplementarne ekonomije otvorene za ekonomsku saradnju iz bilo kog ugla, ali u jednakim okvirima", zaključio je Grdžaljiu.