Privredna komora Kosova traži od Kurtija da ne dozvoli korišćenje srpskih IP adresa

privredna komora kosova
Izvor: kosovo pres

Privredna komora Kosova zatražila je od premijera Aljbina Kurtija da ne dozvoli korišćenje srpskih IP adresa lokalnim operaterima, prenosi Kljan Kosova.

Privredna komora smatra da bi ih trebalo jednom zauvek zameniti IP adresama Albanije. 

"Privredna komora smatra da u ovom slučaju, osim gubitaka koji se nanose preduzećima, još jedan problem ostaje narušavanje imidža zemlje u nacionalnom smislu, jer umesto predstavljanja države Kosovo, kada pitamo u linku ‘Koja je moja IP adresa’, javlja se srpska, crnogorska država ili bilo koja druga država u regionu", navodi se u saopštenju. 

Predstavnici Privredne komora su se povodom toga 2. avgusta ove godine sastali sa predstavnicima Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPC), a takođe su poslali dopise u kojima se dokazuje da lokalni operateri koriste IP adrese iz države Srbije.

"Odgovor koji smo dobili od RAEPC je da su preduzeli korake na koje imaju pravo da reše ovu situaciju. Uputili su pismo provajderima promotivnog sadržaja u vezi sa jezikom promotivnih oglasa koji se prikazuju na našim veb portalima i sastali se sa nekim od vodećih internet operatera na Kosovu”, saopštila je Privredna komora.

"Internet protokol adres" ili skraćeno IP adresa je jedinstveni broj, sličan telefonskom broju, koji koriste računari u međusobnom saobraćaju putem interneta uz korišćenje internet protokola. To dozvoljava računarima dalje sprovođenje informacije u ime pošiljaoca, kako bi znali gde da ih dalje pošalju i kasnije primanje tih informacija, kako bi znali da je to namenjena destinacija.