Grdžaljiu: Odlazak Osmani i Kurtija u SAD značajan i zbog geopolitike i zbog ekonomije

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Ekonomista i nekadašnji predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu kazao je da je poseta predsednice i premijera Kosova Vjose Osmani i Aljbina Kurtija Sjedinjenim Američkim Državama, gde će prisustvovati ceremoniji potpisivanja sporazuma sa američkom kompanijom Milenijum čelendž korporejšn (MCC), veoma značajna za energetsku stabilnost na Kosovu.

Grdžaljiu za Kosovo onlajn ističe da se njihova poseta SAD može posmatrati iz mnogo uglova, a da Kompakt program sa MCC dolazi u energetskoj krizi koja je zahvatila čitav svet.

"Mislim da je poseta Osmani i Kurtija Sjedinjenim Američkim Držvama veoma značajna, jer se prvi put odlazi iz ovakvog razloga. Ova poseta može se posmatrati iz nekoliko uglova. Jako je značajna sa geostrateškog aspekta, sa ekonomskog aspekta, kao i sa socijalnog aspekt i događa se u kritičnom vremenu kada Evropa nije ono što je nekada bila. Konflikt između Rusije i Ukrajine tek sada daje negativne rezultate i u tom kontekstu jedan od najvećih izazova u budućnosti biće energetska kriza i cena struje“, kaže ekonomista.

Kako ocenjuje, projekat vredan 200 miliona evra i partnerstvo sa Amerikancima, pogotovo sa kompanijom kao što je MCC, je od velikog značaja. Radi se, kaže, o projektu Kompakt koji u sebi ima tri komponente: prvo je nadzor, drugo izgradnja projekta za instaliranje struje, i treće, obrazovanje i priprema žena za iskorišćavanje ovih mogućnosti i kreiranje radnih mesta.

"Ako se napravi analiza onoga što je najbolje urađeno za vreme ove nove vlade, to je sigurno ovaj projekat i poseta ima veliki značaj, i u tom kontekstu mislim da će pozitivni efekti biti od velikog značaja ne samo za Kosovo nego i za region i šire“, dodaje Grdžaljiu.

Sagovornik Kosovo onlajna naglašava da je ovo nastavak sporazuma iz Vašingtona potpisanog 2020. godine

"Ovim sporazumom pokrenuto je bitno pitanje. Bilo je raznih diskusija da li će Kosovo prihvatiti sporazum ili ne, novac je bio tu, pa je ovo samo jedna preorijentacija tog novca. Ja se nadam da će, imajući u obzir šta se dešava sa energijom, taj sporazum kad-tad biti implementiran“, kaže Grdžaljiu.

On ističe da Kosovo mora biti orijentisano na prirodne resurse i ne sme postati eksperiment.

"Mislim da ne postoji druga alternativa da se dobiju pozitivni rezultati. Jesen dolazi brzo i u tom kontekstu moramo biti orijentisani na prirodne resurse. Kosovo ne zaslužuje da bude kažnjeno zbog pritiska patriota da izvozimo ugalj a uvozimo struju koja puno košta. Ne možemo uništiti našu prirodu i naš posao je da branimo ekologiju, a oko nas ima toliko elektrana. Kosovu ne ide u prilog da bude eksperiment, moramo gledati realnost i da ekonomsku budućnost gradimo na postojećim resursima uz ljudski faktor“, navodi Grdžaljiu.

Ekonomista je kao primer korišćenja prirodnih resursa uzeo zemlje regiona, ali i Evrope.

"U Severnoj Makedoniji imamo proizvodnju struje na ugalj oko 600 megavati, u Crnoj Gori oko 300, u Srbiji čak 6.000 magavati u Bosni isto. Ne samo Balkan, već se i Evropa vraća uglju, pa imamo Nemačku i Francusku koje sve češće proizvode struju koristeći ugalj“, zaključuje Grdžaljiu.