Kosovo najviše robe uvozi iz Srbije a izvozi u Severnu Makedoniju

slika
Izvor: Gazeta Express

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku, u junu je sa Kosova izvezeno robe u vrednosti od 74,6 miliona evra, dok je uvezeno 492,8 miliona evra, što je povećanje od 2,4 odsto za izvoz i 25,3 odsto za uvoz u odnosu na isti period 2021. godine, prenosi Kljan Kosova.

KAS saopštava da je izvoz Kosova u zemlje Evropske unije dostigao 24 miliona evra, dok je uvoz iz 27 zemalja članica bloka dostigao 192,4 miliona evra.

Glavni partneri za izvoz robe u EU su Nemačka, Italija i Holandija.

U junu ove godine, izvoz Kosova sa zemljama CEFTA dostigao je 28,2 miliona evra. Glavni izvozni partneri iz zemalja CEFTA bili su Severna Makedonija, Albanija , Srbija i Crna Gora.

U međuvremenu, uvoz iz zemalja CEFTA u junu dostigao je 92,8 miliona evra. Zemlje sa najvećim učešćem uvoza bile su Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Izvoz Kosova sa drugim zemljama sveta dostigao je 22,3 miliona evra. Kao najznačajnije izvozne partnere vredi pomenuti SAD i Švajcarsku.

U međuvremenu, uvoz Kosova sa drugim zemljama sveta dostigao je 207,4 miliona evra, ili 42,1 odsto. Zemlje sa najvećim učešćem uvoza u ovoj grupi bile su Turska i Kina.