Kosovo rizikuje da izgubi oko 300 miliona evra ako ne ratifikuje međunarodne sporazume

Vlada
Izvor: Kosovo Online

Kosovo rizikuje da izgubi oko 300 miliona evra od međunarodnih finansijskih sporazuma ukoliko ne uspe da ih ratifikuje u Skupštini Kosova.

Kosovsko Ministarstvo finansija upozorilo je na smanjenje plata u javnom sektoru, uključujući plate poslanika koji trenutno primaju više od dve hiljade evra mesečno, prenosi Koha.

Zamenik ministra finansija Agim Krasnići je u intervjuu za Kosovapres istakao da u slučaju da ti finansijski sporazumi ne budu ratifikovani, rebalans budžeta treba da bude prepravljen ili donet još jedan, što znači smanjenje troškova ili smanjenje paketa za ekonomski oporavak.

Naglasio je da bez rebalansa budžeta za 2020. godinu neće biti sproveden ni paket za ekonomski oporavak, ni hitni fiskalni paket.

"Deo rebalansa budžeta je dodatni paket od 620 miliona evra. Ako ti sporazumi ne prođu, tada bi rebalans budžeta trebalo doneti ponovo, što znači smanjenje troškova. Ti troškovi moraju biti smanjeni na redovne troškove ili se mora smanjiti deo koji se odnosi na paket ekonomskog oporavka. Obe promene su bolne", ocenio je Krasnići.

Prema njegovim rečima, zbog toga što neki od pet međunarodnih finansijskih sporazuma dugo čekaju na ratifikaciju, Kosovo je u opasnosti da izgubi sredstva.

"Postoji rizik da se deo  izgubi, a da deo bude ugrožen. Istovremeno, najveća opasnost je što gubimo priliku i gubimo uslovno zlatnu šansu da ta sredstva vremenom uložimo u ekonomiju", poručio je Kransići.

Što se tiče sprovođenja hitnog paketa ili mera za podršku preduzećima, istakao je da se te isplate neće izvršiti bez razmatranja budžeta u Skupštini Kosova, jer, prema njegovom mišljenju, ne postoji zakonska mogućnost.

"Ne postoji zakonska mogućnost za plaćanje ostatka hitnog paketa bez revizije. Mi smo pripremljeni kao Ministarstvo finansija, sredstva su u postupku revizije. Saznali smo da je do sada implementirano samo 50 posto hitnog fiskalnog paketa, dok paket za ekonomski oporavak još nije počeo da se primenjuje", zaključio je Krasnići.