Kosovska carina predviđa godišnji prihod od oko 1,2 milijardi evra

Carina
Izvor: informer

Carina Kosova za prva dva meseca ove godine uspela je da prikupi blizu 167 miliona evra ili 10 odsto više prihoda u odnosu na isti period prošle godine, a predviđeni godišnji prihodi biće oko 1,2 milijarde evra, prenosi Kosovo pres.

Šef direkcije za sprovođenje zakona u ovoj instituciji Baškim Arifi rekao je da je projekcija prihoda kosovske carine za 2021. godinu oko 1,2 milijarde evra

„Tokom prva dva meseca ove godine, ukupni prihodi koje je Carina Kosova prikupila dostigli su iznos od blizu 167 miliona evra, što je u poređenju sa istim periodom prethodne blizu 10 odsto više. Ako se ovaj trend prihoda nastavi i ako se ne pojave dodatna antikovid ograničenja, predviđena godišnja projekcija prihoda biće blizu 1,2 milijarde evra “, rekao je Arifi..

Šef Operativnog i istražnog odeljenja Driton Azemi rekao je da je oduzeta  švercovana roba u vrednosti od 107 hiljada evra.

 „Jedinice za borbu protiv krijumčarenja izvršile su 1.708 zaustavljanja na putevima, kontrolu transportnih vozila, 518 kontrola na graničnim prelazima, učestvovali smo u 29 operativnih planova sa drugim agencijama za sprovođenje zakona na Kosovu i kao rezultat je otkriveno 40 prekršaja, a oduzeta je roba u iznosu od 107 hiljada evra, odluke o naplati su u iznosu od 256 hiljada evra“, rekao je Azemi.

Kosovska Carina je u ovoj godini registrovala 11 novih krivičnih slučajeva zbog sumnje na šverc robe i utaju carine.

„ Kosovska Carina sa odgovornim sektorima identifikovala je i registrovala 11 novih krivičnih slučajeva sa sumnjama na šverc robe i utaju carina. Tužilaštvima je podneto j17 slučajeva sa dokazima za utaju u iznosu većem od 1,2 miliona evra. Tokom ova dva meseca, uhapšeno je 5 osumnjičenih za krijumčarenje, otkrivena se 224  manja prekršaja u kancelarijama carinskog sektora za robu vrednu više od 675 hiljada evra i novčane kazne od oko 200 hiljada evra. Ovi slučajevi povezanisu sa švercom droge ali i međunarodnim šversom cigareta“, naveo je Azemi je on.

Azemi je naglasio da Carina nastavlja da se bori protiv korupcije i rekao da Tužilaštvo sprovodi istrage protiv 11 carinskih službenika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

„ Nastavljamo zalaganje za sprovođenje zakona, obraćajući pažnju na borbu protiv korupcije, povećavajući transparentnost i dobru prezentaciju Carine. U tu svrhu Kosovska Carina pod vođstvom tužilaštva trenutno sprovodi istrage protiv 11 carinskih službenika zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj“, rekao je Azemi.