KOSTT: Moguće restrikcije ukoliko se vrate prethodne tarife struje

Struja
Izvor: Reporteri

Operator sistema, prenosa i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) saopštio je da će snabdevanje električnom energijom biti ugroženo i da će doći do restrikcija, ukoliko se cena električne energije bude računala po starim tarifama, prenosi Koha.

Apelacioni sud potvrdio je u sredu odluku Osnovnog suda u Prištini kojom se suspenduje odluka o povećanju tarifa za električnu energiju, koje je odredila Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE).

Međutim, KOSTT navodi da bi vraćanje prethodnih tarifa moglo da ima posledice, odnosno navode da ukoliko se ne preduzmu hitne mere za rešavanje pitanja troškova, postojati rizik u vezi snabdevanja električnom energijom i restrikcije.

"Ukoliko se nešto ne preduzme biće ugrožena bezbednost snabdevanja električnom energijom u zemlji, primenjene mere za smanjenje potrošnje i ozbiljno ugrožen Ugovor o priključenju KOSTT/ENTSO-E", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zahtevi da se tarife vrate na prethodnu vrednost ugrožavaju bezbednost rada sistema, štete Ugovoru o priključenju KOSTT/ENTSO-E, drugim sporazumima sa međunarodnim institucijama.

"Poskupljenje struje je posledica globalne energetske krize i zahvatilo je sve evropske zemlje, pa je potrebno ovaj trošak odraziti u dodatnim prihodima", navodi se u saopštenju.