Krasnići: Budžet Kosova za 2021. biće smanjen za najmanje 200 miliona evra

Agim Krasnići
Izvor: Koha ditore

Predlog budžeta za 2021. godinu, koji bi u kosovskoj skupštini trebao da se nađe do kraja ovog meseca, biće manji za najmanje 200 miliona evra, a obezbeđivanje dovoljnog broja glasova za njegovo usvajanje biće novi izazov za kosovsku vladu, prenosi Koha.

Zamenik kosovskog ministra finansija Agim Krasnići kaže da je važno da koalicioni partneri u vladi postignu konsenzus za odobravanje ovog nacrta zakona koji predviđa budžet od 2,4 milijarde evra za sledeću godinu.

„Mi u Vladi nismo u mogućnosti da napravimo velike promene u budžetu da bismo ispunili zakonske obaveze i ta logika mora da se razume i u Skupštini. Ekonomija ne može proizvesti brojeve po svojoj volji. Ekonomija i deo prihoda zavise od nivoa ekonomskog razvoja i mi znamo u kakvom je stanju privatni sektor “, rekao je Krasnići.

Projekcije budžeta za 2021. godinu ne predviđaju bilo kakvo drugo ekonomsko zatvaranje zbog pandemije Kovid-19 i procenjuju se da će doći do ekonomskog rasta od četiri procenta.

Ipak, Međunarodni monetarni fond u svom najnovijem izveštaju kaže da bi trebalo uzeti u obzir neizvestan razvoj pandemije i da bi budžet za 2021. godinu trebalo da sadrži opštu alokaciju rezervi za mere ublažavanja koje se mogu nametnuti u prvoj polovini sledeće godine, ako bude potrebe.

Nasuprot tome, Krasnići je rekao da predlog budžeta predviđa nastavak programa oporavka.

„Deo sredstava od 30 miliona evra imaćemo za zdravstvene usluge, a ostatak ćemo, u zavisnosti od ekonomskih prilika i potreba, videti koje ćemo mere iz ekonomskog oporavka finansirati. To je fond od oko 150-160 miliona, koji će biti namenjen zdravstvenom programu “, izjavio je Krasnići.

Zbog pandemije koronavirusa ekonomski pad na Kosovu iznosi 6,5 procenata. U međuvremenu, Svetska banka je prognozirala pad ekonomije za 8,8 procenata, ali za sledeću godinu MMF predviđa povratak ekonomije od 4,5 do 6 procenata.