Opština Prizren još nije poslala nacrt budžeta za 2021. godinu

Prizren
Izvor: wikimapia.org

Skupština opštine Prizren još uvek nije usvojila budžet za 2021. godinu mada je, sa zakonskim propisima na snazi, krajnji rok za ovu odluku bio 30. septembar.

Na sednici održanoj prošle nedelje, većina odbornika glasala je protiv usvajanja nacrta budžeta za 2021, tvrdeći da je to budžet posvećen asfaltu i izbornim efektima, prenosi Koha.

U sredu je Ministarstvo finansija poslalo obaveštajno pismo opštinskim čelnicima zbog toga što se kasni sa podnošenjem budžeta za 2021-2023 ovom mistarstvu, prema budžetskom kalendaru definisanom zakonom.

Predsednik Skupštine opštine Prizren Sultan Badaljaj izjavio je da predlog budžeta nije usvojen pošto zahtevi odbornika nisu uključeni u planiranje.

Potvrdio je prijem pisma iz Ministarstva finansija i dodao da zakon dozvoljava odobravanje budžeta i posle 30. septembra.

Naim Cahani iz Kosovskog demokratskog instituta naglašava da su se u prošlosti događali slični slučajevi neusvajanja budžeta u predviđenim rokovima, ali su te opštine brzo reagovale u roku od nekoliko nedelja.

U pismu Ministarstvo finansija navodi da ako opština ne dostavi predloženi budžet i zahtev za dodelu budžetskih sredstava koja su u skladu sa zahtevima budžetskog procesa 2021-2023, tada će se primenjivati odredbe člana 62. Zakona o upravljanju javnim finansijama i odgovornosti.