Krasnići: Srbija nastavlja da krši CEFTA

Veselj Krasnići
Izvor: Koha ditore

Srbija nastavlja da krši Sporazum o slobodnoj trgovin (CEFTA), izjavio je kosovski ministar trgovine i industrije Veselj Krasnići, prenosi Koha.

Krasnići je zatražio od direktora CEFTA Emira Đikića da izvrši pritisak na Srbiju da primeni taj sporazum, u suprotnom će, kako je naveo, Kosovo preduzeti mere, ne navodeći o kojim merama se radi.

Koha podseća da je CEFTA međunarodni sporazum koji je uspostavila Evropska unija, s ciljem olakšavanja trgovinske razmene zemalja Zapadnog Balkana.

Krasnići je takođe zatražio je da se naziv UNMIK-Kosovo ukloni i bude samo Kosovo, da se primeni sporazum o znaku potvrde i priznaju profesionalne kvalifikacije.

Prema njegovim rećima, zatražio je i pritisak na Beograd kako kosovska preduzeća i proizvodi ne bi imali prepreke tokom tranzita kroz Srbiju.

Na kosovsko tržište roba uvezena iz zemalja članica CEFTA mora da uđe sa oznakom potvrde koja je postavljena na proizvodima, a to je CE oznaka.

Kroz CE oznaku, proizvođač ukazuje da je proizvod usaglašen sa ocenom bezbednosti i zdravlja, u skladu sa standardima koje zahteva Evropska unija.

Takođe CE sertifikat važi u svim zemljama Evropske unije. Međutim, prema rečima Krasnićija, srpska roba nema oznaku.

"Iako susedna država Srbija to ne primenjuje i roba koja dolazi iz Srbije ima tri AAA (znak srpskih proizvoda), to znači da je kršenje sporazuma i da im nije dozvoljen ulazak na Kosovo", istakao je Krasnići.

Poručio je da je pored CEFTA, to pitanje pokrenuo i sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

"Poslao sam pismo američkoj i evropskoj Kancelariji na Kosovu. Čekamo mišljenje, inače ću sprovesti sporazum, jer ne možemo čekati u nedogled", dodao je Kransići.

Krasnići je, pored oznake potvrde, zatražio da zvanični Beograd, kako je naveo, ne ometa kosovska preduzeća i proizvode koji prolaze kroz teritoriju Srbije.

"Postavlja prepreke robi koja prolazi kroz Srbiju, otvara ih i obavezuje da izbrišu natpis Republika Kosovo i napišu Kosovo i Metohija", naveo je Krasnići.