Privredna komora Kosova: Srbija krši CEFTA i Briselski sporazum

Privredna komora Kosova
Izvor: Koha ditore

Srbija nastavlja da krši CEFTA i Briselski sporazum prilikom kretanja robe iz Evropske unije u tranzitu do Kosova i prisiljava kosovske kompanije da se registruju i plaćaju porez, ocenli su danas predstavnici Privredne komore Kosova u razgovoru sa ministrom trgovine i industrije Veseljom Krasnićijem.

Na sastanku je, takođe, bilo reči o zabrinutosti privrede zbog neuključivanja većine preporuka u paket za oporavak, prenosi Koha.

Privrednici smatraju da su to razlozi koji utiču na rast cena proizvoda, što je štetno za građane Kosova, ali i za preduzeća.

Ovo takođe utiče na odnose Kosova sa zemljama Evropske unije kao što su Nemačka, Italija, Slovenija, Austrija, Hrvatska, Holandija. Privredna komora će uputiti pismo EU u kom će ukazati da Srbija ne poštuje do sada potpisane sporazume.

Pored ovog pitanja, predstavnici Privredne komore izneli su ministru i niz drugih problema - problem sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, odluke o zabrani uvoza palminog ulja, slučaja poslovanja kompanije Trofta koja nije mogla da izvozi ribu u Severnu Makedoniju, slučaja koji je aktivan već više od godinu i još uvek nije dobio konačno rešenje.

Pedstavnici Privredne komore Kosova pokrenuli su inicijativu da se o zakonu o unutrašnjoj trgovini razgovara sa zainteresovanim stranama i da se što pre nađe u parlamentu. Smatraju da se ovi problemi moraju razmatrati hitno, jer će u suprotnom smanjenje broja zaposlenih biti neizbežno.

Članovi komore Ljuljzim Begaj i Arsim Selmonmusaj zatražili su od ministra dodatna pojašnjenja o odluci o zabrani uvoza palminog ulja, kao i o postavljanju zastava na artikle na pijacama, s obzirom na to da je taksa već uklonjena.

Ministar Veselji je povodom problema sa prevozom robe kroz Srbiju, naglasio je da će dati institucionalni odgovor na ovo pitanje.

Što se tiče najnovije odluke kojom se privremeno zabranjuje uvoz palminog ulja, ministar je detaljno objasnio zašto je ova odluka, koja je privremena, doneta, čiji je cilj zaštita preduzeća i odgovornih proizvođača.

Na ovom sastanku Privrednu komoru Kosova predstavljao je predsednik komore Skender Krasnići.

Gjon
16. Septembar 2020.
Stavite taksi opet kazite EU i posle takse reciprocitet i ako sad ne kupe vise serbske robe treba jos jedna kampanja patriotski da niko serbske robe ne kupi igramo ko qe da stabi serbio u mesto 55 od sad