Kurti pozvao EBRD da investira u Kosovo

Samit u Londonu
Izvor: Tanjug

Kosovski premijer Aljbin Kurti ukazao je na samitu o investicijama za Zapadni Balkan, koji se održava u Londonu, zbog čega EBRD treba da dodeli novac Kosovu i zašto su neophodne investicije, prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

Kurti je naglasio da je Kosovu posebno potrebna železnička infrastruktura i putevi koji će Kosovo čvršće povezati sa susedima, a iskoristio je priliku da još jednom govori o mini Maršalovom planu koji predlaže Evropskoj uniji.

Samit u Londonu usmeren je na ulaganja za zapadni Balkan od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a Kurti, koji prvi put prisustvuje samitu, rekao je da su investicije EBRD-a velika pomoć EU koju ceni.

"Pre 75 godina zapadna Evropa je imala Ameriku i Maršal je imao svoj plan. Mi imamo EU. Ono što dolazi iz Evrope na Zapadni Balkan i što veoma cenimo je Evropska banka za obnovu i razvoj. Pošto je njihova ključna reč investicija, i ne bih se više mogao složiti sa podsticajem za ekonomski rast i povećanje zapošljavanja posebno mladih i žena. Za manje od 30 godina osigurali su skoro 30 milijardi evra u više od 700 različitih projekata. Mi kao nova vlada želimo da sarađujemo sa EBRD-om, sa našim planom upravljanja i njihovim dobrim duhom, i s pravim ulaganjima više nego u prošlosti“, rekao je Kurti.

Dok je govorio o prioritetima svoje vlade, Kurti je zatražio od EBRD-a da sarađuje s njim na ekonomskom rastu Kosova.

„Fokusiraćemo se na vladavinu zakona, borbi protiv korupcije i njeno zaustavljanje. Takođe u obezbeđivanju investicija. S druge strane, na oblast zapošljavanja sa kvalitetnim obrazovanjem i potrebna nam je bolja infrastruktura, posebno železnički i drugi međuregionalni putevi, kako bismo imali bolju povezanost unutar naše države i sa našim susedima“, rekao je Kurti.

Takođe je pomenuo tehnološke veštine koje poseduje omladina Kosova.

„Naša omladina ima ogromne tehnološke mogućnosti, ali potrebna su nam ulaganja. EBRD je najbolje što možemo imati “, rekao je Kurti.