Kurti u Londonu: Štednja električne energije prioritet Vlade Kosova

Aljbin Kurti i Nandita Paršad
Izvor: Klan Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se, u okviru Samita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu, sa generalnim direktorom EBRD za održivu infrastrukturu, Nandidom Paršad i generalnim direktorom za zelenu ekonomiju i klimu Harijem Bojdom kojima je poručio da je prioritet kosovske vlade štednja električne energije, pšrenosi Kljan Kosova.

Kurti je govorio i o trenutnim kapacitetima za proizvodnju energije u zemlji i staroj tehnologiji elektrana, kao i o iskustvu Kosova u suočavanju sa globalnom energetskom krizom.

On je istakao nameru i potrebu zemlje za štednjom električne energije, sa posebnom pažnjom na obnovljive izvore i da s tim u vezi Vlada zemlje radi na izradi Energetske strategije koja će pored dekarbonizacije imati za cilj da održi sigurnost snabdevanja energije i pristupačnosti za potrošače povećanjem korišćenja čiste energije. 

Nandita Paršad je, sa druge strane, izrazila podršku ciljevima Vlade Kosova za dekarbonizaciju i čistu energiju i dodala da je EBRD spremna da pomogne Kosovu tokom energetske tranzicije.