Mali: Formiran tim za Plan rasta za Zapadni Balkan

Siniša Mali i Tanja Miščević
Izvor: Instagram/Siniša Mali

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali izjavio je da je formiran tim za Plan rasta za Zapadni Balkan koji će omogućiti saradnju unutar regiona i sa EU.

Mali je na svom Instagram profilu naveo da se Plan odnosi na period od 2024. do 2027. godine i podrazumeva niz potrebnih reformi, kao i finansijsku podršku Evropske unije.

“Kao što je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio u Tirani, zajedno sa ministarskom za evropske integracije Tanjom Miščević formirali smo tim za Plan rasta za Zapadni Balkan, koji će nam omogućiti bližu saradnju unutar regiona i sa Evropskom Unijom. Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i podrazumeva niz potrebnih reformi, kao i finansijsku podršku Evropske Unije”, naveo je Mali.

On je naveo da je zadat tima da na najefikasniji način spovede  sve neophodne aktivnosti.

“U fokusu su nam aktivnosti na uspostavljanju jedinstvenog, najpre regionalnog tržišta, kao i približavanje evropskom tržištu, što će mnogo značiti za naše građane, a pre svega za naše poslovne veze sa Evropom”, saopštio je Mali.

On je dodao da je jedna od tema i pristup jedinstvenom tržištu za plaćanje u evrima - SEPA koje će omogućiti provizije i ubrzanje prekograničnih plaćanja.

Mali je naveo da se ubrzano radi i na “zelenim koridorima” kako bi se izbegla zadržavanja na drumskim i železničkim graničnim prelazima u teretnom saobraćaju prilikom izvoza i uvoza roba.

“Povezivanje ekonomija i uklanjanje prepreka su veliki i važni ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju naše zemlje i regiona i boljoj budućnosti za naše građane. Hoćemo da Srbija raste, tražimo nove izvore rasta i načine da olakšamo poslovanje našim privrednicima. Time stvaramo mogućnosti za dodatno zapošljavanje, za otvaranje novih radnih mesta i novih fabrika, i time naša ekonomija postaje konkurentnija i atraktivnija za investicije. Osim ulaganja kroz naš budžet, kao što su izdvajanja za infrastrukturu i sve druge oblasti koje su važne za naše građane, ovo su naši dodatni napori kako bi dalje ojačali našu privredu i ostvarivali što veće stope rasta Srbije”, naveo je Mali.