Mali: Na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce postavljena tabla „Otvoreni Balkan“

Ministarstvo finansija
Izvor: Ministarstvo finansija

Na ulaznoj strani graničnog prelaza Preševo-Tabanovce postavljena je tabla ''Open Balkan'', kojom je obeležena traka namenjena prevoznicima kompanija iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa statusom Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je cilj inicijative Otvoreni Balkan da se značajno ubrza protok robe i usluga, stvori jedinstveno tržište radne snage i bolji uslovi poslovanja za kompanije, što će neminovno dovesti do bržeg razvoja privrede i višeg životnog standarda građana zemalja potpisnica sporazuma u okviru navedene inicijative, piše na sajtu Ministarstva finansija Republike Srbije.

„Nastavljamo sa sprovođenjem inicijative Otvoreni Balkan kako bi olakšali poslovanje privredi i ubrzali protok roba. Kamioni ne treba satima da čekaju na granicama već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno. Na ovaj način slušamo glas privrede i utičemo na dalje poboljšanje privrednog ambijenta u našoj zemlji“, rekao je ministar Mali

On je napomenuo da je „Otvoreni Balkan“ od ogromnog značaja za jačanje regionalne saradnje i osnaživanje naših ekonomija, a podsetio je i da su u okviru navedene inicijative potpisani sporazumi koji, osim olakšavanja trgovine, treba da doprinesu i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Siniša Mali je podsetio i da je potpisan sporazum koji će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, čime ćemo biti još privlačniji investitorima, koji će moći da dobiju radnike iz sve tri zemlje.

„Rešavamo pitanja koja muče privredu poput čekanja na granicama i komplikovanih administrativnih procedura, ili nedostatka radne snage. Sve su to stvari koje donose mnogo koristi svim zemljama članicama Otvorenog Balkana“, zaključio je ministar Mali.