Fon Kramon: Kosovo napreduje protiv korupcije, "Otvoreni Balkan" nije dobra inicijativa

Viola Fon Kramon
Izvor: Kosovo Online

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon kazala je da se kosovska vlada uspešno bori protiv korupcije i kriminala, i istakla da je zadovoljna organizacijom poslednjih lokalnih izbora, što po njenim rečima, pokazuje visok nivo demokratije, prenosi Reporteri.

"Vidim ambicioznu vladu koja želi da napravi važne reforme. Ovo je prva Vlada koja se ozbiljno bori protiv kriminala i korupcije i za mene su to veoma važni koraci za budućnost Kosova. Sa velikim fokusom sam pratila nedavne lokalne izbore i mogu reći da su organizovani na fantastičan način, još jednom dokazujući da na Kosovu vlada demokratija. Moja sugestija ovoj Vladi je da da značaj svim društvenim grupama, a takođe i da pokaže veće interesovanje za sever Kosova", rekla je Fon Kramon.

Fon Kramon je, povodom inicijative "Otvoreni Balkan" ocenila, da ona ne tretira sve ravnopravno.

"Inicijativa Otvoreni Balkan mi se ne čini ispravnom jer ne vidim ravnopravnost između zemalja Zapadnog Balkana. Oni koji su pokrenuli ovu inicijativu imaju za cilj da profitiraju na račun drugih država i traže veću pažnju. Za mene je Berlinski proces pravi, jer ima podršku većine Evropske unije, a okvir za regionalnu saradnju između zemalja Zapadnog Balkana je jasan", kazala je Fon Kramon.

Ona je istakla da je zabrinuta zbog situacije u regionu i zbog nedavnih dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Fon Kramon je dodala i da se po pitanju vizne liberalizacije nanosi velika nepravda građanima Kosova, i za to okrivila francuskog predsednika Emanuela Makrona.