Kurti: Ekonomski rast je vizija Kosova koja će se ostvariti ulaganjem u lokalna preduzeća

Kurti na otvaranju fabrike
Izvor: Ekonomia Online

Premijer Kosova Aljbin Kujrti saopštio je da je ekonomski rast vizija Kosova, koja će se ostavariti ulaganjem u lokalna preduzeća, i dodao da je izvoz u period od januara do septembra 2022. godine veći za 25,6 odsto, što prema njegovim rečima, utiče na povećanje privredne aktivnosti i zaposlenosti.

Kurti je u objavi na Fejsbuku podsetio da je Vlada Kosova kroz Paket za ekonomsku pomoć subvencionisala 20 odsto glavnice kredita za proizvodne i prerađivačke delatnosti, dodajući da su pomogli domaćim preduzećima da prošire svoje proizvodne i prerađivačke kapacitete u cilju povećanja lokalne proizvodnje, zapošljavanja i izvoza.

"Ova mera vredna je 15 miliona evra direktne podrške koja je stvorila mogućnost da 207 preduzeća investiraju preko 87 miliona evra u proširenje kapaciteta. Sa ovom merom pružili smo podršku za obuku osoblja, brendiranje proizvoda i podršku sajmovima u inostranstvu radi pronalaženja novih tržišta", naglasio je Kurti.

Kurti je istakao da je izvoz u periodu od januara do septembra 2022. godine veći za 25,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Izvoz je u ovom periodu porastao tri puta brže nego u godinama kada su bile na vlasti prethodne vlade. Povećanje izvoza nesumnjivo znači i povećanje privredne aktivnosti i zaposlenosti u zemlji. Promet privrednih subjekata od januara do avgusta 2022. godine povećan je za 21,6 odsto u odnosu na isti period 2021. godine i 67,9 odsto u odnosu na 2020. godinu", objasnio je Kurti.

Kurti je dodao da je kao rezultat toga, tokom 2021. godine registrovano 25.000 radnih mesta višeu odnosu na prethodnu godinu.

"Pored direktne pomoći subvencijama, pomažemo našim preduzećima smanjenjem troškova poslovanja. 2021. godinu smo otvarili državni carinski terminal u Mitrovici. Ove godine smo carinski terminal u Podujevu pretvorili u državni. Ove nedelje počelo je carinjenje robe u luci Drač što će smanjiti troškove privredi i potrošačima za oko dva miliona evra, kao i vreme carinjenja", naglasio je Kurti.

Premijer Kosova naveo je da strane direktne investicije na Kosovu nastavljaju da rastu.

"U periodu od januara do jual ove godine vrednost stranih direktnih investicija premašila je 400 miliona evra. Dakle, 47 odsto više u odnosu na isti period 2021. i 99 odsto više nego 2020. godine. Ekonomski napredak nije ni nagađanje ni slučajnost. To je rezultat pravilne politike i dobrog upravljanja. Gore navedene brojke i indikatori su naše svedočanstvo o tome", poručio je Kurti.

Svetska banka nedavno je u izveštaju o ekonomskom rastu navela da je društveni bruto proizvod na Kosovu sa 10 odsto opao na 3,7, na šta su reagovali lideri opozicije koji tvrde da Kurti ne predstavlja realno stanje na Kosovu.