Mehmeti: Građani iz dijaspore ovog leta potrošili više od 630 miliona evra na Kosovu

Fehmi Mehmeti
Izvor: Ekonomia Online, prt. sc.

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti izjavio je da CBK predviđa ove godine rast ekonomske stope 6,6 odsto, kao i to da je razlog rasta ublažavanje antikovid mera, prenosi Koha.

Prema njegovim rečima građani Kosova iz dijaspore su ovog leta potrošili više od 630 miliona evra, te da su uplate dostigle 651 milion evra.

Mehmeti ističe da Vlada ima ozbiljan pristup članstvu u Savetu evropskog biroa za zelenu kartu, ali da je prpreka veliki broj neregistrovanih vozila na Kosovu i da bi se za pristup morao smanjiti njihov broj koji je dostigao 30 odsto.

Još jedan izazov pred Kosovo je upotreba internet platforme za elektronsko plaćanje „Paipal“, jer Kosova nema na spisku država.

Tim povodom Mehmeti ističe da je CBK preuzela inicijativu uprkos toj činjenici.

Govoreći o ekonomskom rastu, Mehmeti je rekao da je Kosovo 2020. godine imalo ekonomski pad od 3 odsto zbog mera za suzbijanje pandemije kovid -19.

„Mere su kao u celom svetu i na Kosovu značajno uticale ekonomske aktivnosti, 2020. godine u realnim iznosima, prema podacima koje imamo, zabeležen je ekonomski pad od 3 odsto. Ublažavanje mera tokom 2021. godine, ne samo na Kosovu, već i u zemljama dijaspore, dovelo je do značajanog ekonomskog rasta i naše su prognoze da će ekonomski rast na Kosovu dostići 6,6 odsto. Sve je povezano sa pandemijom", naglasio je Mehmeti.

Prema njegovim rečima, transfer novca iz dijapore veći je za 24 odsto, a potrošnja do jula veća za 140 odsto nego prethodne godine.

„Mogućnost kretanja i dolazak građana Kosova iz dijapore dovelo je do značajnog povećanja rashoda, tj izdataka za pridošle iz dijaspore, prema podacima iz jula reč je o iznosu od 630 miliona, na godišnjoj osnovi to je povećanje od 140 odsto, ako rast uporedimo sa 2019. godinom, povećanje je od oko 7 odsto. Uplate i dalje beleže porast koji je dostigao 651 milion evra ili sa povećanjem od 24 odsto na godišnjem nivou“, naglasio je Mehmeti.

Dolazak građana iz dijaspore uticao je i na povećanje uvoza robe na više od 40 odsto, dok je dodao da je vrednost izvoza dostigla vrednost od 476 miliona evra, ili 63 odsto više.

„To je dodatno povećalo trgovinski deficit, koji je dostigao 2,44 milijardi evra ili godišnje povećanje od 40 odsto", rekao je Mehmeti.

Govoreći o povećanju cena Mehmeti je rekao da je inflacija beleži rast od 0,2 na 1,6 odsto, kao i to da su strane investicije dostigle 271 milion evra.

„Uglavnom imamo povećanje stranih direktnih investicija, u sektoru nekretnina, izraženo u procentima zabeležen je pad od oko 80 odsto, ali su direktna strana ulaganja u finansijske usluge ostale iste kao i prošle godine", rekao je Mehmeti.

Istakao je profit banaka u prvoj polovini ove godine iznosi 55 miliona evra.

Miodrag iz Peći
19. Septembar 2021.
... I posejali 633 mrtvih i na desetine hiljada obolelih od Korona Virusa...