Nemačko-kosovska privredna komora izradila dve studije o privlačenju stranih investicija

Vlada Kosova
Izvor: Kosovo Pres

Nemačko-kosovska privredna komora podržana od GIZ Kosova sprovela je dve studije kako bi podržala Vladu informacijama i preporukama u privlačenju stranih i investicija dijaspore, prenosi Kosovo pres.

Direktorka Nemačko-kosovske privredne komore Nora Hasani kaže da je sa sve većim interesovanjem velikih evropskih i nemačkih kompanija za Zapadni Balkan u fokusu i ulaganje u Kosovo.

"Budući da je Nemačka naš prijatelj i najveći investitor, trgovinski partner i donator na Kosovu, imamo za cilj da ojačamo međusobne ekonomske odnose. Većinom albanska dijaspora živi u Nemačkoj, a sada kada se povećao interes evropskih i nemačkih kompanija za Zapadni Balkan, bilo da investiraju ili diverzifikuju svoje dobavljače, fokus je i na Kosovu. Dve studije koje smo izradili imaju za cilj da pomognu novoj vladi u privlačenju stranih investitora, posebno nemačkih, i podršci dijaspore za više ulaganja na Kosovo", naglasila je Hasani.

Zamenik ambasadora nemačke ambasade u Prištini Jan Aksel Vos ističe da je prethodna godina bile veoma teška za Kosovo i naglašava da je vreme da nova vlada privuče strane investicije i da dijaspora otvori radna nova mesta na Kosovu.

"U istraživanjima su obrađena pitanja kako Kosovo može da privuče investitore iz Nemačke i na koji način mogu da se privuku ulaganja dijaspore. Studije pokazuju i  +zašto dijaspora nema veća ulaganja, nego većinu novca troši na imovinu i potrošnju, umesto na stvaranje novih radnih mesta za kosovsku omladinu", rekao je Vos.

Vos kaže da je nova vlada Kosova tokom predizborne kampanje istakla da želi da privuče investicije iz dijaspore i tako otvori radna mesta i naglašava da će publikacije pružiti uvid u to šta se može učiniti po tom pitanju.