Od ukidanja takse na sirovine preko Merdara na Kosovo ušlo 146 kamiona

kamioni
Izvor: RSE

Nakon odluke Vlade Kosova da ukine stopostotnu taksu na sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, na carinskom punktu u Merdaru ušlo je 146 kamiona, prenosi Ljajmi.

Šef smene na prelazu Merdare Arsim Ibrahimi rekao je za Kosovo Pres da se odluka vlade sprovodi, ali da nema većeg protoka robe ili sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da se proveravaju svi kamioni koji prolaze na ovom punktu  te da do sada nije bilo nikakvih problema.

"Od  trenutka kada je odluka Vlade Kosova stupila na snagu, na graničnom prelazu Merdare ušlo je 146 kamiona koji su vozili sirovine iz Srbije. Svi kamioni se pridržavaju pravila u skladu sa zakonima koji važe na Kosovu. Nismo naišli na probleme jer nema kretanja vozila i pojedinaca, čak i oni koji se kreću, dolaze na organizovan način i podvrgnuti su strogoj kontroli ", rekao je Ibrahimi.

Prema izvršnoj odluci od  20. i 21. marta, šest graničnih prelaza između Kosova i Srbije otvoreno je zbog primene odluke vlade da ukine uvoznu taksu na sirovine .

Od 1. aprila, međutim, očekuje se da će kosovska vlada doneti još jednu odluku o potpunom ukidanju takse na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine.