Stejt department: Nema tajnog dogovora, ukinuti takse

kosovo sad
Izvor: GazzetaExpress

Američki Stejt department u saopštenju, koje su potpisali najviši predstavnici SAD zaduženi za Kosovo, navodi da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije ističući da su takve tvrdnje “špekulacija”.

U saopštenju Ričard Grenel, specijalni izaslanik Trampove administracije za dijalog Kosova i Srbije, Filip Kosnet američki ambasador na Kosovu i Metjua Palmer specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, nadaju se novoj energiji za dijalog, koji će rezultirati uzajamnim priznanjem.

Želimo da pojasnimo da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije, kao što neki nagađaju, navodi se u saopštenju.

“Specijalni predstavnik Ričard Grenel nije video niti je raspravljao o takvom planu. Fokus američke vlade je na podržavanju sporazuma o povratku vazdušnih, železničkih i putnih veza i ima za cilj da poboljša ekonomsku situaciju i stvori ekonomski zamah. Verujemo da će ovaj zamah dati novu energiju procesu dijaloga koji će rezultirati uzajamnim priznanjem”, navedeno je u saopštenju.

“SAD su bliske građanima Kosova. Pohvaljujemo kontinuirane napore zdravstvenih radnika i drugih koji rade veliki posao, visokog rizika kako bi smanjili širenje koronavirusa na Kosovu. U ovom trenutku nesigurnosti, pozivamo kosovske lidere da poštuju Ustav Kosova i vladavinu prava. Opredeljeni smo da sarađujemo sa svakom vladom koja bude stvorena ustavnim procesom”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, u saopštenju je ponovljen poziv na potpuno ukidanje takse na robu iz Srbije i BiH.

“Verujemo da taksa šteti narodu Kosova, koči regionalnu saradnju protiv Covid-19 uključujući i odlaganje uvoza potrebne opreme na Kosovo i ometa ekonomski razvoj”, navodi se u saopštenju.