Pandemija zatvorila oko 3.000 preduzeća na Kosovu

Skender Krasnići
Izvor: Kosovo Pres

Pandemija kovida-19 zatvorila je oko 3.000 preduzeća na Kosovu u poslednje dve godine, a samo tokom 2021. ugašeno je 1.519 firmi, piše Koha.

Većina ovih preduzeća radila je u sektoru trgovine na veliko i malo, zatim u oblasti hotelijerstva i smeštaja, kao i u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu. 

Skender Krasnići iz Privredne komore Kosova naglašava da je kao rezultat lošeg ekonomskog učinka, broj zatvorenih preduzeća u stalnom porastu i on izražava nadu da će Vlada Kosova odobriti paket podrške preduzećima zbog energetske krize. 

„Nadamo se da ćemo imati bolji tretman poslovanja kako bismo imali ekonomski rast i rast zaposlenosti. Nadamo se da će Vlada izaći sa programom podrške preduzećima za štetu koju nanosi sledeći udar, struja“, rekao je Krasnići.

Bivši ministar trgovine i industrije Ismet Muljaj rekao je da je broj preduzeća u stečaju čak i veći od 3.000 zvanično prijavljenih. Muljaj tvrdi da više desetina hiljada preduzeća nije zatvoreno, ali ni ne posluju, već su suspendovana.

„Deo od oko 3.000 preduzeća koja su zatvorena za dve godine, ugašena su zbog pandemije kovida-19, ali i zbog ekonomske situacije. Ali, postoji i veliki broj, više desetina hiljada preduzeća, koja se nisu ni zatvorila, ni pokrenula proces gašenja delatnosti. Oni ne posluju u ovom trenutku i to stvara problem ne samo za Poresku upravu, već i za poslovnu klimu na Kosovu“, rekao je on.