Pandža: Liberalizacija viza će uticati na ekonomiju kao i u slučaju zemalja u regionu

Putnici, odlazak, ilustracija.jpg
Izvor: Koha ditore

Direktor Kluba kosovskih proizvođača Astrit Pandža u intervjuu za Telegrafi rekao je da će liberalizacija viza uticati na ekonomiju, ali da će situacija biti ista kao što je bila sa Albanijom i drugim zemljama u regionu nakon ukidanja viza.

"Uticaj na ekonomiju, verujem, neće se razlikovati od zemalja poput Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore koje su prošle kroz ovaj proces. U početku ćemo imati priliv onih koji traže posao koji će ići u zemlje Evropske unije, u početku će ići kao putnici. Dakle, sada znamo da je Nemačka u velikoj meri pojednostavila proces davanja radnih dozvola i verovatno će doći do dublje kratkoročne krize", rekao je on.

Međutim, Pandža kaže da će se dugoročno sve stabilizovati.

"Verujem da je privatni sektor počeo da podiže plate. Oni nude bolje uslove za radnike, jer na kraju krajeva moramo da budemo privlačniji, ne samo za mlade ljude, već i za radnike koji rade na Kosovu. Dakle, treba da budu zadovoljni, da imaju bolji kvalitet života i da imaju životni standard za koji ne mora da ide u Nemačku“, rekao je.

Govoreći o stanju privrede na Kosovu, Pandža kaže da se po razvijenosti Kosovo ne može porediti sa zemljama Evrope, već sa zemljama regiona.

"Ne možemo da se poredimo sa Nemačkom, jer znamo kakav je ekonomski razvoj Nemačke, ali možemo da uporedimo sa zemljama regiona i kažemo da Kosovo nudi ove uslove i beneficije za ljude koji rade na Kosovu. Obično je u zemljama regiona prva godina bila više zabrinjavajuća, jer je došlo do destabilizacije tržišta, ali se to dugoročno stabilizuje", navodi.

Što se tiče dolaska stranih radnika na Kosovo, uglavnom iz azijskih zemalja, Pandža smatra da će se taj trend nastaviti.

"Verujem da će se taj trend povećati, da će ovu prazninu nastalu nedostatkom radnika neko zameniti. Imamo mnogo kompanija koje dovode radnike iz Filipina, Bangladeša i azijskih zemalja i verujem da će se taj trend nastaviti“, rekao je Pandža.

Predsednik Kluba proizvođača rekao je i da veruje da će se deo onih građana koji su otišli ​​na rad u Nemačku verovatno vratiti jer neće biti kako su očekivali.