Piraj: Srpski proizvodi imaju uticaj na ceo region, treba da raste naš izvoz u Albaniju

Burim Piraj
Izvor: Ekonomia Online

Vlasnik kompanije "Meka” Burim Piraj je izjavio za Ekonomija onlajn da su sporazumi vlade Kosova i Albanije od velike važnosti jer će slobodno kretanje ljudi i robe imati obostrani uticaj na poslovanje, kao i na zapošljavanje.

"Mislim da će sporazumi potpisani ovog puta biti sprovedeni jer su pristupačni, važan je sporazum o slobodnom kretanju između Kosova i Albanije čija se implementacija očekuje tokom letnje sezone, što će uticati na zajedničko poslovanje, posebno sporazum o zapošljavanju koji će omogućiti radnoj snazi sa Kosova i iz Albanije da razmene svoja iskustva”, rekao je Piraj.

Istakao je da će se razmena iskustava odvijati u internom osnivanju preduzeća, koje će povećati kapacitete i pomoći obostrano ekonomsko osnaživanje.

"Sa plasmanom proizvoda na tržište Kosova i Albanije, oba preduzeća i obe zemlje će imati veći kapacitet i afirmacije za izvoz robe u Evropsku uniju ili u azijske zemlje“, dodao je Piraj.

Naglasio je da kosovski proizvodi nailaze na dobar prijem u Albaniji i da njihov plasman na albanskot tržištu treba da se poveća, ali da je kosovsko tržište malo i da preduzeća nemogu odjednom da dostignu nivo da zadovolje različita tržišta i da će se plasman kosovske robe odvijati postepeno.

Prema njegovim rečima, srpski proizvodi imaju izuzetan uticaj na ceo region. 

"Srpski proizvodi imaju uticaj na ceo region, ne samo na Kosovu i u Albaniji. Vrše pritisak raznim subvencijama i plasmanom raznih roba na tržišta Kosova i Albanije kako bi unapredili privredu Srbije. Ali sa druge strane javlja se povećanje nezaposlenosti na Kosovu. Prodaja srpskih proizvoda na Kosovu povećala je nezaposlenost i raselila stanovništvo“, zaključio je Piraj.