Poreska uprava navodi da mnoga preduzeća tokom pandemije nisu prijavljivala radnike 

Kosovo Online/Koha
Izvor: Kosovo Online/Koha

Službenica za informisanje u Poreskoj upravi Kosova Valentina Bitići Sefa je izjavila da je prihod za 39 miliona evra manji nego u istom periodu prošle godine, prenosi Koha.

Takođe je istakla da tokom pandemije kovida-19 mnoga preduzeća nisu prijavljivala svoje zaposlene, pa stoga nisu ni imala koristi od Fonda.

„Početkom ove godine, do 18. marta, imali smo dobre performanse, ali je pandemija pogodila ekonomski sektor. Rezultat su smanjeni prihodi“, rekla je Valentina Bitići Sefa u intervjuu na KTV.

Dodala je da je smanjenje broja zaposlenih takođe faktor koji je uticao na poslovne aktivnosti.

“Postoji refleksija u naplati prihoda. Putanja obeležavanja performansi se preokrenula od marta“, dodala je ona.

Sektor koji je najviše pogođen pandemijom je sektor zabave.

“Ugostiteljstvo, organizacija venčanja i slične aktivnosti trpeli su najviše. Imamo dužnike u svakom sektoru“, dodala je ona.

“38,3 odsto iznosi pad prihoda u ugostiteljstvu”, rekla je Bitići Sefa dodajući da je pad u sektoru zabave 54,9 odsto.

Kada je govorila o Fondu i da su se mnogi zaposleni žalili Poreskoj upravi da preduzeća nisu uplatila doprinose, rekla je da su primili oko 200 žalbi.

“Do sada imamo više od 200 žalbi zbog neplaćanja doprinosa. Postoje pritužbe da su imali probleme sa pronalaženjem svog imena ili uopšte nisu verifikovani. Poreska uprava je na osnovu podataka koje ima videla da je značajan deo preduzeća zanemario svoje obaveze. „Postoje preduzeća koja nisu prijavljivala radnike “, dodala je ona.