Preduzetništvo na Kosovu na rubu bankrota zbog pandemije koronavirusa

Kafići
Izvor: GazzetaExpress

Problemi izazvani pandemijom koronavirusa nisu zaobišli ni sektor ugostiteljstva, pa tako restoranu "Sonder", otvorenom pre tri godine, preti bankrot, prenosi Gazeta Ekspres.

"Sada je period u kome smo trebali da iskoristimo prednosti poslovanja, a zbog pandemije, sve je krenulo nizbrdo", rekla je vlasnica Agnesa Gece za Radio slobodna Evropa.

Ona ističe da je u lokalu bilo zaposleno zaposleno 19 ljudi, ali je četvoro dobilo otkaz, dok ostali rade honorarno jer, kako kaže, nemoguće je da svima obezbedi punu platu.

"Bilo ih je teško otpustiti, jer su zavisili od te plate. Sada ćemo morati da razgovaramo da deo radnika pošaljemo na nedeljni neplaćeni odmor, jer nema dovoljno posla da pokrijemo troškove zaposlenih, kiriju i druge troškove", kaže Gece.

Prema njenim rečima, restriktivne mere za sprečavanje koronavirusa, koje su počele u martu i od kojih su neke vraćene ponovo, smanjile su mesečni prihod za 50 odsto, dok je potrošnja narasla, posebno troškovi održavanja.

"Sada moramo da trošimo više na alkohol, za dezinfekciju ruku, osoblje menja maske tri puta dnevno. Troškovi čišćenja su takođe malo porasli, jer su specifični. Čistimo stolove i rukohvate stolica nakon svakog mušterije", nabraja Gece i naglašava da sva sredstva koja je tokom godina prikupila za ulaganje u lokal, sada koristi da održi lokal otvorenim.

Ova poslovna žena ističe da su za razliku od države, koja je obezedila jedino po 170 evra za plate radnika za samo jedan mesec, njihove mušterije ponudile pomoć.

"Mi imamo svoje stalne mušterije, od kojih neki dolaze samo da nas podrže, oni dolaze na obrok kako bi nam malo finansijski pomogli. Bilo je ljudi za vreme pandemije, dok smo sedeli kod kuće, koji su mi pisali i govorili da će nam dati 100 evra, a kada smo ponovo otvorili 'Sonder' kupovali su hranu", kaže Gece i dodaje da je bilo i onih koji su ostavljali kusur kao vid pomoći.

Gece se nada povratku u normalu što je pre moguće kako bi se i otpušteni radnici mogli vratiti na posao.

"Svakog dana razmišljam o alternativi, šta da učinimo da radnike zadržimo i da 'Sonder' ostane otvoren", rekla je ona.

Paket za hitne slučajeve za hitne potrebe građana i preduzeća, vredan oko 180 miliona evra, odobrila je u martu prethodna vlada na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Od ovog iznosa do sada je dodeljeno samo 80 miliona evra, a ostatak se očekuje nakon rebalansa budžeta, koji je u prvom razmatranju skupštine usvojen 13. jula i za dve nedelje se očekuje glasanje za konačno usvajanje.

Od 6. jula zabranjena je delatnost ugostiteljstva od 21:00 do 5:00. Međutim, na početku pandemije, od marta, ugostiteljstvo bilo je potpuno zatvoreno skoro dva meseca.

U ugostiteljstvu, prema podacima Kosovske agencije za statistiku za 2018. godinu, radi oko 14.000 građana u 3.683 registrovanih preduzeća.

I predstavnici ostalih preduzeća smatraju da će nastavak ovih mera za sprečavanje širenja novog talasa koronavirusa na Kosovu nastaviti da prozrokuje velike gubitke za ekonomiju zemlje, dok će mnogi zaposleni izgubiti posao, a firme bankrotirati.

Prema prognozama Vlade Kosova zbog pandemije će doći do pada ekonomije za tri odsto, ali se tačan proračun očekuje do kraja godine, dok su procene Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da bi kosovska privreda mogla da zabeleži ekonomski pad od preko pet procenata.